Vesti
Politika

“Povlačenje priznanja loša vest za Kosovo”

Politički analitičar Fatmir Šeholi smatra da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijera Leonea “loša vest” i da Kosovo mora da radi na dijalogu sa Beogradom kako bi došlo do normalizacije odnosa. Njegov kolega Nedžmedin Spahiju ističe da je reč o „neozbiljnoj državi“.
“Povlačenje priznanja loša vest za Kosovo”
Zastava Sijera Leonea (Foto shutterstock.com) )

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Sijera Leone, država koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

Fatmir Šeholi je u telefonskoj izjavi za RTV Kim istakao da se nada da će Kosovo prevazići „teško stanje vezano za povlačenje priznanja“.

„Ako je ta vest tačna, onda je to veoma loše za Kosovo. Mi kao država moramo mnogo više da radimo, prvenstveno u djalogu sa Srbijom, da bi došlo do normalizacije odnosa, da ni jedna ni druga strana ne bi mogle da se uslovljavaju“, poručio je Šeholi i dodao:

„Moraćemo da slušamo SAD koje su za nastavak dijaloga sa Srbijom i u tom smislu Kosovo mora težiti ka tome, kako ne bi imalo ovakve slučajeve povlačenja priznanja u budućnosti“, smatra on.

Šeholi napominje da je susret predsednika Kosova sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu veoma važan, i da se Tači na Kosovo vraća sa pozitivnim porukama.

„Albanci sa Kosova imaju velika osećanja prema Americi i njenom narodu. Verujemo Americi i smatram da se predsednik Kosova vraća sa pozitivnim porukama, kao što je nastavak dijaloga i ukidanje takse, kako bi do kraja godine došlo do potpisivanja sveobuhvatnog sporazma (između Beograda i Prištine)“.

Nakon jučerašnje vanredne sednice kosovskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o predlogu Aljbina Kurtija o postepenom i uslovnom ukidanju taksi za srpske i proizvode iz BiH, a koja je završena bez epiloga, Šeholi smatra da premijer Kosova „mora da posluša američke države i ukine taksu bez uvođenja recipociteta“.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti mora da shvati da mi moramo da slušamo Ameriku, moramo da težimo ka tom putu. Kad god smo slušali Ameriku Kosovo je uvek izašlo kao pobednik. Ako Kurti želi da ostane na vlasti mora da sluša svog koalicinog partnera i narod, i da ukine takse bez reciprociteta, kako kažu amerikanci“, zaključio je Šeholi.

„Sijera Leone neozbiljna država“

Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijere Leonea čin „jedne neozbiljne države, na koju svako može da utiče“.

Nedžmedin Spahiju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je nastavak lobiranja od strane Srbije učinio svoje da se nastavi sa povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nije važno da li će Sijera Leone priznati Kosovo ili ne jer možda nikada neće doći do bilateralnih odnosa između njih. Međutim, to je samo jedan dokaz da je Srbija i dalje aktivna u lobiranju protiv Kosova i da džabe troši energiju, jer će na kraju ipak doći do konačnog sporazuma Beograda i Prištine“, rekao je Spahiju.

Spahiju smatra da je susret Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Vašingtonu „dobar znak da su pregovori pri kraju“ i da se sprema konačan sporazum.

On napominje da takse treba ukinti što pre, kao znak dobre volje i težnje prema postizanju sporazuma.

„Negativnim postupcima se ide samo ka ratu, a do pomirenja pozitivnim postupcima ili ustupcima“, poručio je Spahiju.

Jednačina sa mnogo (ne)poznatih

Ostaje neizvesno koliko će sukob na relaciji Aljbin Kurti – Hašim Tači uticati na vremenski okvir i eventualni brzi epilog budućih pregovora Beograda i Prištine. Ako se u jednačinu uključe predstojeći izbori u Srbiji, letnja pauza i jesenji izbori u SAD, sva je prilika da do sporazuma neće doći ni ove godine.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020