Vesti
Politika

“Povlačenje priznanja loša vest za Kosovo”

Politički analitičar Fatmir Šeholi smatra da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijera Leonea “loša vest” i da Kosovo mora da radi na dijalogu sa Beogradom kako bi došlo do normalizacije odnosa. Njegov kolega Nedžmedin Spahiju ističe da je reč o „neozbiljnoj državi“.
“Povlačenje priznanja loša vest za Kosovo”
Zastava Sijera Leonea (Foto shutterstock.com) )

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Sijera Leone, država koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

Fatmir Šeholi je u telefonskoj izjavi za RTV Kim istakao da se nada da će Kosovo prevazići „teško stanje vezano za povlačenje priznanja“.

„Ako je ta vest tačna, onda je to veoma loše za Kosovo. Mi kao država moramo mnogo više da radimo, prvenstveno u djalogu sa Srbijom, da bi došlo do normalizacije odnosa, da ni jedna ni druga strana ne bi mogle da se uslovljavaju“, poručio je Šeholi i dodao:

„Moraćemo da slušamo SAD koje su za nastavak dijaloga sa Srbijom i u tom smislu Kosovo mora težiti ka tome, kako ne bi imalo ovakve slučajeve povlačenja priznanja u budućnosti“, smatra on.

Šeholi napominje da je susret predsednika Kosova sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu veoma važan, i da se Tači na Kosovo vraća sa pozitivnim porukama.

„Albanci sa Kosova imaju velika osećanja prema Americi i njenom narodu. Verujemo Americi i smatram da se predsednik Kosova vraća sa pozitivnim porukama, kao što je nastavak dijaloga i ukidanje takse, kako bi do kraja godine došlo do potpisivanja sveobuhvatnog sporazma (između Beograda i Prištine)“.

Nakon jučerašnje vanredne sednice kosovskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o predlogu Aljbina Kurtija o postepenom i uslovnom ukidanju taksi za srpske i proizvode iz BiH, a koja je završena bez epiloga, Šeholi smatra da premijer Kosova „mora da posluša američke države i ukine taksu bez uvođenja recipociteta“.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti mora da shvati da mi moramo da slušamo Ameriku, moramo da težimo ka tom putu. Kad god smo slušali Ameriku Kosovo je uvek izašlo kao pobednik. Ako Kurti želi da ostane na vlasti mora da sluša svog koalicinog partnera i narod, i da ukine takse bez reciprociteta, kako kažu amerikanci“, zaključio je Šeholi.

„Sijera Leone neozbiljna država“

Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijere Leonea čin „jedne neozbiljne države, na koju svako može da utiče“.

Nedžmedin Spahiju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je nastavak lobiranja od strane Srbije učinio svoje da se nastavi sa povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nije važno da li će Sijera Leone priznati Kosovo ili ne jer možda nikada neće doći do bilateralnih odnosa između njih. Međutim, to je samo jedan dokaz da je Srbija i dalje aktivna u lobiranju protiv Kosova i da džabe troši energiju, jer će na kraju ipak doći do konačnog sporazuma Beograda i Prištine“, rekao je Spahiju.

Spahiju smatra da je susret Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Vašingtonu „dobar znak da su pregovori pri kraju“ i da se sprema konačan sporazum.

On napominje da takse treba ukinti što pre, kao znak dobre volje i težnje prema postizanju sporazuma.

„Negativnim postupcima se ide samo ka ratu, a do pomirenja pozitivnim postupcima ili ustupcima“, poručio je Spahiju.

Jednačina sa mnogo (ne)poznatih

Ostaje neizvesno koliko će sukob na relaciji Aljbin Kurti – Hašim Tači uticati na vremenski okvir i eventualni brzi epilog budućih pregovora Beograda i Prištine. Ako se u jednačinu uključe predstojeći izbori u Srbiji, letnja pauza i jesenji izbori u SAD, sva je prilika da do sporazuma neće doći ni ove godine.Ostale vesti

Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
  • 02.02.2023