Vesti
Politika

Povećati broj policijskih službenika i aktivnije delovanje patrola

Opštinski Odbor za bezbednost danas je održao vanrednu sednicu povodom učestalih slučajeva krađa i obijanja porodičnih domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica. Zaključeno je da je neophodno hitno povećanje broja policijskih službenika, kao i aktivnije delovanje policijskih patrola na terenu, posebno od ponoći do ranih jutarnjih časova.
Povećati broj policijskih službenika i aktivnije delovanje patrola
Sa sednice Skupštine Opštine Gračanica (Foto: Kim)

Odbor za bezbednost je pozvao stanovništvo opštine Gračanica na saradnju i poručio da, sve sumnjive aktivnosti kao i sumnjiva kretanja pojedinaca prijave Policijskoj stanici u Gračanici. Pozvao je i sve institucije i bezbednosne organe na međusobnu saradnju, uključujući posebno Policiju, Tim KFOR-a za saradnju i nadgledanje.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je nakon sednice istakao važnost preventivnog delovanja, kako bi se sprečili napadi na imovinu stanovništva opštine Gračanica i veću komunikaciju sa samim meštanima.

“Bio je ovo jedan kontruktivan sastanak. Izneli smo sve problem i jednoglasno su usvojeni svi zaključci koje sam predložio. Policija, i mi kao opština, nastojaćemo da svi zaključci budu sprovedeni u delo. Ono što je glavna poruka sa ovog sastanka jeste da svi moramo da se uključimo u predstojeće aktivnosti, tj. da ćemo nastojati na tome da sami meštani opštine Gračanica budu što aktivniji u rešavanju problema, tako što će svaku sumnjivu situaciju ili sumnjivu osobu da prijave policiji“, poručio je Popović.

On je naglasio i da među meštanima postoji velika uznemirenost zbog učestalih pljački i kriminalnih radnji od početka ove godine.

“Na nama kao opštini je da apelujemo i da stalno budemo u kontaktu sa našim građanima i da koliko god možemo sugerišemo, odnosno pomognemo policiji da odradi stvari na pravi način“.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kazao je da su učestale krađe prisutne na celoj teritoriji Kosova, a da je uprkos poslednjim incidentima bezbednosna situacija u opštini Gračanica na jednom zadovoljavajućem nivou.

“U policijskoj stanici ima dovoljan broj policijskih službenika da adekvatno odgovaraju na sve incidente. S obzirom na to da je u toku školovanje novih pripadnika policije Kosova, nadam se da će od septembra policijska stanica u Gračanici imati jedan optimalan broj policijskih službenika nove generacije” poručio je Trajković.

Na sednici su prisustvovali predstavnici KFOR-a, kao i svi članovi odbora, koji čine između ostalih i predstavnici SO Gračanica, policije, crkve, nevladinih organizacija, obrazovnih i zdravstvenih institucija.Ostale vesti

Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020