Vesti
Politika

Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

On će se na Kosovu susresti sa premijerom Aljbinom Kurtiem i šefom delegacije Prištine u dijalogu Besnikom Bisljimijem, potvrđeno je iz vlade Kosova.

Da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras sastati sa Lajčakom najavljeno je iz Predsedništva.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak Vučića i Lajčaka će se održati u 19 sati u Vili Mir. Nakon sastanka nisu planirane izjave za novinare.

Kurti i Bisljimi će, kako je saopštila kosovska vlada, imati radni ručak sa Lajčakom, a iako iz vlade Kosova nisu saopštene informacije o temama sastanka, veruje se da će teme biti dalji napredak u dijalogu.

Radio slobodna Evropa javila je ranije juče da će Lajčak danas boraviti na Kosovu.

On je 25. januara posetio Prištinu gde je imao radnu večeru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem, Besnikom Bislimijem.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz šest uslova.

On je naveo da Priština traži da ZSO bude osnovana „u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi“.

Na sednici skupštine Kosova 2. februara, Kurti je rekao da „ne može biti formirana jednonacionalna zajednica“ i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

„Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu“, kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina „moraju ojačati princip reciprociteta između dve države“, pri čemu kako je rekao – treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO, „gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja“.

Peti uslov je da ZSO bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznanja i, pošto je Beograd prihvatio principe Povelje UN u vezi sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, poslednji uslov je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer, po Kurtijevoj oceni, to predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023