Vesti
Politika

Potpisano ujedinjenje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
Potpisano ujedinjenje
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa liderima regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje posle proglašenja pripajanja Rusiji tih ukrajinskih teritorija (Foto FoNet/AP)

Pored Putina, dokument o ujedinjenju su potpisali lideri DNR i LNR Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Putin je uoči potpsivanja sporazuma poručio da je ulazak u sastav Rusije neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, čiji su građani načinili nedvosmislen izbor.

"U DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održani su referendumi. Rezultati su poznati. Građani su načini svoj izbor. Nedvosmislen izbor", rekao je Putin uoči potpisivanja u Moksvi sporazuma sa ta četiri područja sa istoka Ukrajine.

On je poručio da će Rusija učiniti sve da građani njenih novih regiona osete podršku i da "nikada neće izdati građane DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti".

Naglasio je da Rusija ne stremi obnavljanju SSSR, ali da će svim snagama braniti svoju državu.

"Rusija je spremna na pregovore sa Ukrajinom", rekao je Putin i pozvao vlasti u Kijevu da odmah prekinu borbene aktivnosti i da se vrate za pregovarački sto.

Sve vojnike i oficire koji su izgubili život tokom specijalne operacije u Ukrajini nazvao je herojima.

"Rusija će se uvek sećati heroja ruskog proleća, onih koji su poginuli za pravo da se govori na maternjem jeziku, da se očuva sopstvena kultura i vera", rekao je ruski predsednik nakon čega je u čast poginulih usledio minut ćutanja.

On je takođe rekao da je Zapad tražio i traži novu šansu da oslabi i uništi Rusiju.

"Zapad neprekidno uznemirava to što postoji tako velika država, sa svojim teritorijama i resursima i da se 1991. godine nadao da se Rusija neće oporaviti od potresa i da će se sama po sebi raspasti", rekao je Putin i naglasio da je ona opstala i obnovila se.

"Zbog toga je Zapad sve to vreme tražio i nastavlja da traži novu šansu da udari na nas, da oslabi i uništi Rusiju, o čemu su uvek maštali. Da rasparčaju našu državu, da posvađaju narode, da ih osude na siromaštvo i izumiranje. Jednostavno im ne da mira to što u svetu postoji tako ogromna zemlja sa svojim teritorijama i resursima, narodom koji nije i nikada neće živeti po tuđim naredbama", rekao je Putin.

"Rusija nije potrebna Zapadu, ona je potrebna nama", naglasio je naglasio je ruski predsednik.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022