Vesti
Politika

Potpisan sporazum o saradnji Evropola i kosovske policije

Predstavnici kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova i EU potpisali su u Prištini sporazum o saradnji kosovskih agencija za bezbednost i Evropske policijske organizacije (Evropol), kojim, kako su naveli, "Kosovo dobija nove mogućnosti u međunarodnoj policijskoj saradnji“.

Potpisan sporazum o saradnji Evropola i kosovske policije
Natalija Apostolova na ceremoniji potpisivanja (Foto RTS)

Predviđa se saradnja između Evropola i kosovske policije, kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca, kako bi i u Prištini dobili pristup razmeni informacija u cilju borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

Sporazumom je predviđeno formiranje centralne kancelarije za saradnju sa Evropolom i dobijanje pristupa komunikaciji, te mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište Europola u Hagu.

Sporazum je sa prištinske strane potpisao ministar Agim Veljiu. Potpisivanju su prisustvovali Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU u Prištini, Rašit Ćalaj, generalni direktor policije i drugi.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020