Vesti
Politika

Potpisan bilateralni sporazum o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj nalazi se u zvaničnoj poseti Letoniji. On je sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom potpisao Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane između Kosova i ove balitčke države.
Potpisan bilateralni sporazum o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije
Potpisivanje memoranduma o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije (Foto Ministrstvo odbrane Kosova)

Memorandumom su definisane oblasti saradnje Kosova i Letonije na poljima odbrane i bezbednosti.

Dvojica ministara dogovorili su se i da intenziviraju saradnju dva ministarstva razmenom osoblja, zajedničkim obukama i vežbama, kao i drugim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Ministar Mehaj je rekao da Kosovo i Letonija imaju slične istorije i slične ciljeve doprinosa kontinentalnom miru, bezbednosti i stabilnosti.

On je naglasio da "obe zemlje imaju istu evroatlantsku definiciju i da Kosovo može mnogo da nauči od Letonije, posebno zbog iskustva članstva u NATO".

Dva ministra su se dogovorila da u narednom periodu potpišu niz drugih sporazuma koji bi konkretizovali saradnju u pojedinim oblastima.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021