Vesti
Politika

Potpisan bilateralni sporazum o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj nalazi se u zvaničnoj poseti Letoniji. On je sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom potpisao Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane između Kosova i ove balitčke države.
Potpisan bilateralni sporazum o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije
Potpisivanje memoranduma o vojnoj saradnji između Kosova i Letonije (Foto Ministrstvo odbrane Kosova)

Memorandumom su definisane oblasti saradnje Kosova i Letonije na poljima odbrane i bezbednosti.

Dvojica ministara dogovorili su se i da intenziviraju saradnju dva ministarstva razmenom osoblja, zajedničkim obukama i vežbama, kao i drugim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Ministar Mehaj je rekao da Kosovo i Letonija imaju slične istorije i slične ciljeve doprinosa kontinentalnom miru, bezbednosti i stabilnosti.

On je naglasio da "obe zemlje imaju istu evroatlantsku definiciju i da Kosovo može mnogo da nauči od Letonije, posebno zbog iskustva članstva u NATO".

Dva ministra su se dogovorila da u narednom periodu potpišu niz drugih sporazuma koji bi konkretizovali saradnju u pojedinim oblastima.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022