Vesti
Politika

“Potezi Srpske u dogovoru sa Beogradom“

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže da će predstavnici te stranke biti prisutni na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici kosovske skupštine.
“Potezi Srpske u dogovoru sa Beogradom“
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Simić kaže da se “Srpska lista“ ne bavi spekulacijama pa će kada bude bilo poznato ime mandatara, u dogovoru sa Beogradom, odlučiti koji su im sledeći potezi.

Ističe da podržava poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o KiM nazvavši ga “hrabrim i državničkim potezom.

"Srpski predstavnici će biti prisutni u skupštini u Prištini i to je jedan korak koji vodi formiranju konstitutivne većine unutar skupštine. Šta će dalje biti zavisiće od mnogo drugih stvari", smatra Simić.

Odgovarajući na pitanje kakav će stav Srpske listi biti ukoliko Kadri Veselji bude predložen za predsednika parlamenta, Simić kaže za Srbi ne mogu da biraju ko će biti predstavnici Albanaca.

"Kada je u pitanju izbor Veseljija ili bilo koga drugog mi kao srpski predstavnici ne možemo birati ko će predstavljati Albance unutar institucija, kao i što oni ne mogu da biraju, a izborni proces pokazuje da su hteli da budu neki drugi kada su pitanju interesi Srba", tvrdi Simić.

Na pitanje ko je kao mandatar prihvatljiv Srpskoj listi, Simić navodi da se još uvek ne zna ime mandatara kao i da se ne mogu baviti spekulacijama.

"Mi ovom trenutku ne znamo ko je mandatar za sastav nove vlade, ono što znamo i što je stav Srpske liste, što je predsednik Srpske liste gospodin Rakić najavio, to je da ćemo sve svoje političke poteze povlačiti uz konsultacije sa Beogradom", naglašava Simić.

Plan je da se Goran Rakić danas u Beogradu sastane sa direktorom Kancelarije za Kim Markom Đurićem, naveo je Simić.

Kada je reč o navodima analitičara da će odlaganje izbora predsednika kosovske skupštine ili nedovoljna većina za premijera značiti uvod u nove izbore, Simić ističe da se Srpska lista ne plaši izbora, jer je na prethodnim osvojila 95 odsto glasova Srba na KiM.Ostale vesti

CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021
Počeo sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa Vučićem
U kasarni ’’Toplički ustanak’’ u Kuršumliji počeo je sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.02.2021
Lajčak sledeće nedelje u poseti Prištini i Beogradu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u Prištini od 1. do 3. marta, a potom sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta.
  • 26.02.2021
Vučić u Kuršumliji sa predstavnicima Srba sa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova.
  • 26.02.2021