Vesti
Politika

„Postoji mogućnost obaranja vlade“

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Sa sednice vlade (Foto Vlada Kosova)

Profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da ukoliko Samoopredeljenje ima dogovor sa Demokratskom partijom Kosova, ova vlada može biti oborena.

„Postoji očigledna mogućnost da se obori ova vlada, koja je izabrana sa 61 glasom, od koga dva nisu validna. Ova vlada je na škakljivim nogama, uzimajući u obzir i činjenicu na koji se način ova vlada nosi sa pandemijom koronavirusa, situacija je jako ozbiljna i dovoljna da ova vlada, ako ne kopletna da odstavku iz moralnih razloga, ili razreši pojedine fukcionere“, naveo je Smaka.

Komentarišući saopštenje Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijativa NISMA da neće glasati za predlog Pokreta Samoopredeljenje za obaranje Vlade Kosova, Smaka kaže da Alijansa za budućnost Kosova ima dobar deo učešća u vladi, te da je privilegovana i da se od nje ne može očekivati podrška ovoj incijativi.

„Što se tiče Demokratske partije Kosova, postoje dva razloga da se ova stranka solidariše sa Samoopredeljenjem. Prvo što je ova stranka u opoziciji, a drugo što stalno naglašava da ova vlada treba da padne i da nije adekvatna i efikasna. Uzimajući u obzir ove dve komponente može da se očekuje njihova podrška Samoopredeljenju“.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da postoji mogućnost da se pokret Samoopredeljenje pozvao i na izjavu Ramuša Haradinaja koji je kazao da nije zadovoljan radom vlade.

„Nisam siguran da je ova inicijativa izvodljiva, mada brojevi su krhki u Parlamentu Kosova, tako da ne znam na šta su se oni pozvali, možda na izjavu Ramuša Haradinaja, ali ne znam da li ima dogovora i da li je Haradinaj obećao da će dati potpise za pad vlade ili ne. I da li ima dogovora sa DPK, koji je formalno opozicija“, naveo je Spahiu.

Povodom najave najveće opozicione stranke na Kosovu da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vlada, danas se oglasio i premijer Avdulah Hoti koji je poručio da ova stranka nema dovoljan broj glasova za obaranje vlade.

"Vladu nikada nije rušila opozicijia. Ona se urušava iznutra. Opozicija nema glasova. Moramo se pozabaviti mnogim pitanjima unutar koalicije. Radimo na unutrašnjim sporazumima. Naš fokus je borba protiv pandemije i ekonomski oporavak“, poručio je Hoti u gostovanju na televiziji T7, prenosi Kossev.
Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas. Samoopredeljenje u svojoj parlamentarnoj grupi ima 31 poslanika.

Vlada Avdulaha Hotija izabrana je sa 61 glasom u Skupštini Kosova, 3. juna.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020