Vesti
Politika

"Postizborni blok" traži sednicu 9. oktobra

Koalicioni blok DSK-ABK-IK i Samopredeljenje traži da se sednica skupštine održi u četvrtak 9. oktobra.
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Koalicioni blok uputio je pismo sa 63 poslanička potpisa predsedavajućoj kosovskog parlamenta Fljori Brovini i predsednici Kosova Atifeti Jahjagi sa zahtevom da nastavak sednice skupštine bude održan 9. oktobra, prenose prištinski mediji.

U pismu se navodi da je cilj te inicijative konstituisanje kosovskog parlamenta i svih institucija.

Kako prenose mediji u Prištini, sednica treba da bude zakazana u četvrtak, 9. oktobra u 10 časova i da na dnevnom redu bude izbor predsednika i potpredsednika kosovkog parlamenta, navedeno je u pismu.

U tom pismu se podseća da po pravilniku o radu kosovskog parlamenta, 40 poslanika ima pravo da zatraži sazivanje vanredne sednice parlamenta.

Predsedavajuća kosovskog parlamenta Fljora Brovina obavestila je noć uoči sednice Sekreterijat skupštine da je nastavak konstitutivne sednice na kojoj je trebalo da bude izabran predsednik parlamenta odložen na neodređeno vreme.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020