Vesti
Politika

Postizborna koalicija protiv novih izbora

Postizborna koalicija smatra da na Kosovu neće biti novih izbora jer u skupštini postoji parlamentarna većina koja može da formira kosovske institucije.
Postizborna koalicija protiv novih izbora
Skupština Kosva (Foto Kim)

Kako prenose prištinski elektronski mediji Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera koalicionog bloka, koga čine Demokratski savez Kosova (DSK) - Alijansa za budućnost Kosova (ABK) - Inicijativa za Kosovo i Samoopredeljenje, je rekao da Demokratska partija Kosova (DPK) ne može da dovede do novih izbora, jer u skupštini postoji većina koju formiraju 64 albanska i 20 nealbanskih poslanika.

"DPK može da organizuje izbore samo za sebe, ako to želi, jer parlamentarnu većinu čine 64 albanska i 20 nealbanskih poslanika", rekao je Haradinaj.

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri takođe smatra da ne postoji nijedna instanca koja može da sazove vanredne izbore jer je za to potrebna parlamentarna većina.

"DPK blefira sve vreme, ali i tom blefiranju će doći kraj, jer mi kao koalicioni blok imamo rešenje koje ćemo ostvariti preko demokratskih institucija", rekao je Bećiri.

Visoki zvaničik DSK Bajram Gecaj, rekao je da nije dobro što DPK tera poslanike da drže sednicu ispred Skupštine Kosova, jer predsedavajuća Fljora Brovina iz DPK ne dozvoljava debatu u skupštini.

Potpredsednik DPK i kandidat za predsednika Skupštine Kosova Arsim Bajrami je pre nekoliko dana izjavio da ukoliko ne bude postignuta saglasnost o formiranju novih institucija, onda zemlja ide na nove vanredne parlamentarne izbore.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023