Vesti
Politika

„Postignut važan sporazum, primena će potrajati“

Pravosuđe na severu Kosova neće biti operativno od dana integracije, smatra sudija Jelena Krivokapić. „Zgrade još uvek nisu spremne, sudije nisu položile zakletvu“, ističe Dušan Radaković iz ACDC-a. 
„Postignut važan sporazum, primena će potrajati“
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Jelena Krivokapić smatra da je postignut dogovor o primeni sporazuma o pravosuđu veliki napredak.

„Mislim da je sporazum važan za stanovništvo ovde na Severu koje ne može da se snađe sa tim gde da ostvari svoje pravo jer se do sada nije znalo da li će odluke naših sudova biti priznate ili ne“, kaže Krivokapić.

Kada je u pitanju status sudija kaže da se još uvek čeka da Beograd reši pravnostatusna pitanja, poput penzija i zdravstvenog osiguranja.

Ipak, kaže da je svima u intresu da dođe do jedistvenog pravnog sistema.

„Samo mi znamo koji je pravni haos trenutno. Međutim ne isključujemo mogućnost da će taj haos potrajati. To pravosuđe neće biti operativno od dana integracije sobzirom da je potrebno da sudije, tužioci i osoblje prođe kroz obuke jer se postupa po drugom pravnom sistemu, a mnogi od njih nisu bili aktivni u prethodnih 17 godina“, zaključuje sudija Krivokapić.

I Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture smatra da su Beograd i Priština juče dogovorili veoma važan sporazum.

„To je jedan od glavnih stubova“, kaže Radaković.

Dodaje da je rok koji je određen za integraciju srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem veoma kratak.

„Ono što je poblematično je da se požuruje sa pitanjem vizne liberalizacije na Kosovu i otvaranjem poglavlja Srbije. Datum 10. januar je veoma blizu, a zgrade još uvek nisu spremne, sudije nisu položile zakletvu. Ne zna se kako će sve izgledati“, kaže Radaković.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021