Vesti
Politika

"Postignut dogovor o vladi, Kurti novi premijer"

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su dogovor o budućoj kosovskoj vladi, prenose prištinski mediji pozivajući se na izvore iz te dve stranke. Iz partija za sada nema zvanične potvrde ove informacije.
Isa Mustafa i Aljbin Kurti (Foto Ekonomia Online)

Prema pisanju portala Kosovo onlajn, premijer će biti lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Vlada će imati, kako je utanačeno, 15 ministarstava od kojih će šest pripasti Samooopredeljenju, šest DSK, dva će dati Srpska lista, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mesto biti iz stranaka manjina.

Dogovor je postignut pošto su u pokretu Samoopredeljenje pristali da Glauk Konjufca podnese ostavku na mesto predsednika skupštine, na koje je izabran 26. decembra.

Konjufca bi prešao na neku poziciju u budućoj vladi, a za njegovo mesto bi trebalo da bude predložena Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Takođe je Samoopredeljenje dalo garancije DSK, pisano obećanje, da će podržati njihovog kandidata za predsednika Kosova kada Hašimu Tačiju istekne mandat sledeće godine.

Očekuje se da će u nedelju obe strane okupiti svoja upravna tela koja će odobriti dogovor.

Na izborima održanim 6. oktobra prošle godine, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez osvojili su najviše glasova poslanika u kosovskoj skupštini.

Plan je da im podršku za formiranje nove vlade daju poslanici manjinskih zajednica.

Sednica skupštine na kojoj bi mandatar i predsednik pokreta Samoopredljenje Aljbin Kurti predložio sastav vlade zakazana je za ponedeljak 3. februara.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020