Vesti
Politika

"Postignut dogovor o vladi, Kurti novi premijer"

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su dogovor o budućoj kosovskoj vladi, prenose prištinski mediji pozivajući se na izvore iz te dve stranke. Iz partija za sada nema zvanične potvrde ove informacije.
Isa Mustafa i Aljbin Kurti (Foto Ekonomia Online)

Prema pisanju portala Kosovo onlajn, premijer će biti lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Vlada će imati, kako je utanačeno, 15 ministarstava od kojih će šest pripasti Samooopredeljenju, šest DSK, dva će dati Srpska lista, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mesto biti iz stranaka manjina.

Dogovor je postignut pošto su u pokretu Samoopredeljenje pristali da Glauk Konjufca podnese ostavku na mesto predsednika skupštine, na koje je izabran 26. decembra.

Konjufca bi prešao na neku poziciju u budućoj vladi, a za njegovo mesto bi trebalo da bude predložena Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Takođe je Samoopredeljenje dalo garancije DSK, pisano obećanje, da će podržati njihovog kandidata za predsednika Kosova kada Hašimu Tačiju istekne mandat sledeće godine.

Očekuje se da će u nedelju obe strane okupiti svoja upravna tela koja će odobriti dogovor.

Na izborima održanim 6. oktobra prošle godine, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez osvojili su najviše glasova poslanika u kosovskoj skupštini.

Plan je da im podršku za formiranje nove vlade daju poslanici manjinskih zajednica.

Sednica skupštine na kojoj bi mandatar i predsednik pokreta Samoopredljenje Aljbin Kurti predložio sastav vlade zakazana je za ponedeljak 3. februara.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020