Vesti
Politika

Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače

Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Predstavnici posmatračke misije EU na Kosovu su u preliminarnom izveštaju naveli da su lokalni izbori bili dobro organizovani, te da su ispoštovane osnovne slobode.

„Veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor osim opština sa kosovskim Srbima u kojima je politička konkurencija bila ograničena. Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trci za gradonačelnike, kao i u strukturama stranaka. Finansiranje izborne kampanje nije bilo transparetno, dok je kampanja na terenu bila mirna, veća je bila na društvenim mrežama“, rekao je na konferenciji za medije šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl i dodao da još uvek nisu rešeni zakonski okviri.

Iz posmatračke misije EU navode da je u predizbornoj kampanji u opštinama sa srpskom većinom dominirala Srpska lista koja je ograničavala izbor birača.

„Kampanja je u velikoj meri vođena ličnostima kandidata, a ne platformama njihovih političkih stranaka. Opštinska infrastruktura bila je glavna tema, a zatim zdravstvo i obrazovanje, poljoprivreda i zaštita životne sredine. Videli smo da je Srpska lista monopolizovala politički život u zajednicama kosovskih Srba. Nekoliko sagovornika posmatračke misije EU navelo je slučajeve zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske liste“, kazao je Mandl.

U izveštaju se navodi da se ovaj pritisak uglavnom sastojao od pretnji gubitkom ekonomskih beneficija (uključujući radna mesta).

Šefica delegacije Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je ocenila da su ovi lokalni izbori pokazali „da je Kosovo prava demokratija, sa pravom debatom između kandidata“. Taj nivo demokratije, ipak, nije primećen u opštinama sa srpskom većinom gde je, prema njenim rečima, Srpska lista ograničavala konkuretnost između političkih stranka.

„Srbi sa Kosova zaslužuju demokratske standarde. Nažalost, neka sistematska pitanja koja su indentifikovna na prethodnim misijama nisu još uvek tretirana. Kao što je sužavanje političkog prostora za Srbe u nekim opštinama, u nekim opštinama primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici u prijavili i pritisak“, rekla je ona.

Fon Kramonova je istakla da je unapređenje transparentnosti finansiranja kampanje na lokalnom nivou ključni korak za borbu protiv korupcije, što je jedan od najvećih izazova za Kosovo.

Posmatrači EU su na dan izbora obišli blizu 400 biračkih mesta, a na pojedinima su primećene određene nepravilnosti, rekao je Mandl. Te nepravilnosti podrazumevaju potpomaganje u glasanju i dozvola biračima da glasaju sa ličnim dokumenatima sa isteklim rokom važenja. Nedostatak trasparetnosti u finansiranju kampanja jedno je od ključnih pitanja koje treba rešiti.

Izborna posmatračka misije EU raspodelila je oko 100 posmatrača na dan izbora. Misija će ostati na Kosovu da prati i drugi krug izbora za gradonačelnike i predsednike opština, koji će se održati 14. novembra.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021