Vesti
Politika

Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače

Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Predstavnici posmatračke misije EU na Kosovu su u preliminarnom izveštaju naveli da su lokalni izbori bili dobro organizovani, te da su ispoštovane osnovne slobode.

„Veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor osim opština sa kosovskim Srbima u kojima je politička konkurencija bila ograničena. Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trci za gradonačelnike, kao i u strukturama stranaka. Finansiranje izborne kampanje nije bilo transparetno, dok je kampanja na terenu bila mirna, veća je bila na društvenim mrežama“, rekao je na konferenciji za medije šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl i dodao da još uvek nisu rešeni zakonski okviri.

Iz posmatračke misije EU navode da je u predizbornoj kampanji u opštinama sa srpskom većinom dominirala Srpska lista koja je ograničavala izbor birača.

„Kampanja je u velikoj meri vođena ličnostima kandidata, a ne platformama njihovih političkih stranaka. Opštinska infrastruktura bila je glavna tema, a zatim zdravstvo i obrazovanje, poljoprivreda i zaštita životne sredine. Videli smo da je Srpska lista monopolizovala politički život u zajednicama kosovskih Srba. Nekoliko sagovornika posmatračke misije EU navelo je slučajeve zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske liste“, kazao je Mandl.

U izveštaju se navodi da se ovaj pritisak uglavnom sastojao od pretnji gubitkom ekonomskih beneficija (uključujući radna mesta).

Šefica delegacije Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je ocenila da su ovi lokalni izbori pokazali „da je Kosovo prava demokratija, sa pravom debatom između kandidata“. Taj nivo demokratije, ipak, nije primećen u opštinama sa srpskom većinom gde je, prema njenim rečima, Srpska lista ograničavala konkuretnost između političkih stranka.

„Srbi sa Kosova zaslužuju demokratske standarde. Nažalost, neka sistematska pitanja koja su indentifikovna na prethodnim misijama nisu još uvek tretirana. Kao što je sužavanje političkog prostora za Srbe u nekim opštinama, u nekim opštinama primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici u prijavili i pritisak“, rekla je ona.

Fon Kramonova je istakla da je unapređenje transparentnosti finansiranja kampanje na lokalnom nivou ključni korak za borbu protiv korupcije, što je jedan od najvećih izazova za Kosovo.

Posmatrači EU su na dan izbora obišli blizu 400 biračkih mesta, a na pojedinima su primećene određene nepravilnosti, rekao je Mandl. Te nepravilnosti podrazumevaju potpomaganje u glasanju i dozvola biračima da glasaju sa ličnim dokumenatima sa isteklim rokom važenja. Nedostatak trasparetnosti u finansiranju kampanja jedno je od ključnih pitanja koje treba rešiti.

Izborna posmatračka misije EU raspodelila je oko 100 posmatrača na dan izbora. Misija će ostati na Kosovu da prati i drugi krug izbora za gradonačelnike i predsednike opština, koji će se održati 14. novembra.



Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022