Vesti
Politika

Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače

Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Predstavnici posmatračke misije EU na Kosovu su u preliminarnom izveštaju naveli da su lokalni izbori bili dobro organizovani, te da su ispoštovane osnovne slobode.

„Veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor osim opština sa kosovskim Srbima u kojima je politička konkurencija bila ograničena. Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trci za gradonačelnike, kao i u strukturama stranaka. Finansiranje izborne kampanje nije bilo transparetno, dok je kampanja na terenu bila mirna, veća je bila na društvenim mrežama“, rekao je na konferenciji za medije šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl i dodao da još uvek nisu rešeni zakonski okviri.

Iz posmatračke misije EU navode da je u predizbornoj kampanji u opštinama sa srpskom većinom dominirala Srpska lista koja je ograničavala izbor birača.

„Kampanja je u velikoj meri vođena ličnostima kandidata, a ne platformama njihovih političkih stranaka. Opštinska infrastruktura bila je glavna tema, a zatim zdravstvo i obrazovanje, poljoprivreda i zaštita životne sredine. Videli smo da je Srpska lista monopolizovala politički život u zajednicama kosovskih Srba. Nekoliko sagovornika posmatračke misije EU navelo je slučajeve zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske liste“, kazao je Mandl.

U izveštaju se navodi da se ovaj pritisak uglavnom sastojao od pretnji gubitkom ekonomskih beneficija (uključujući radna mesta).

Šefica delegacije Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je ocenila da su ovi lokalni izbori pokazali „da je Kosovo prava demokratija, sa pravom debatom između kandidata“. Taj nivo demokratije, ipak, nije primećen u opštinama sa srpskom većinom gde je, prema njenim rečima, Srpska lista ograničavala konkuretnost između političkih stranka.

„Srbi sa Kosova zaslužuju demokratske standarde. Nažalost, neka sistematska pitanja koja su indentifikovna na prethodnim misijama nisu još uvek tretirana. Kao što je sužavanje političkog prostora za Srbe u nekim opštinama, u nekim opštinama primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici u prijavili i pritisak“, rekla je ona.

Fon Kramonova je istakla da je unapređenje transparentnosti finansiranja kampanje na lokalnom nivou ključni korak za borbu protiv korupcije, što je jedan od najvećih izazova za Kosovo.

Posmatrači EU su na dan izbora obišli blizu 400 biračkih mesta, a na pojedinima su primećene određene nepravilnosti, rekao je Mandl. Te nepravilnosti podrazumevaju potpomaganje u glasanju i dozvola biračima da glasaju sa ličnim dokumenatima sa isteklim rokom važenja. Nedostatak trasparetnosti u finansiranju kampanja jedno je od ključnih pitanja koje treba rešiti.

Izborna posmatračka misije EU raspodelila je oko 100 posmatrača na dan izbora. Misija će ostati na Kosovu da prati i drugi krug izbora za gradonačelnike i predsednike opština, koji će se održati 14. novembra.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023