Vesti
Politika

Posmatrači EU: U srpskim sredinama pritisci i zastrašivanja onih koji nisu iz Srpske liste

Posmatrači EU pozitivno su ocenili glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i prebrojavanje glasova, a čitav izborni dan je, po njihovom mišljenju, protekao „u redu“. Ipak, predsednica misije Viola Von Kramon je kazala da je izborna kampanja u srpskim sredinama protekla u senci pritisaka na birače i zastrašivanja, kao i nemogućnosti da protivkandidati Srpske liste ostvare normalnu političku borbu.
Posmatrači EU: U srpskim sredinama pritisci i zastrašivanja onih koji nisu iz Srpske liste
Posmatračka misija EU (Foto Kim)

Iznoseći prve utiske nakon nedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, predstavnici posmatračke misije EU su na konferenciji za štampu u Prištini više puta naglasili da su oni bili transparentni. Govoreći o kampanji, Viola Van Kramon je rekla da je ona bila „živa i takmičarska“.

„Omogućila je kandidatima da vode kampanju slobodno u većem delu Kosova. Međutim, okruženje za kampanju u regionima sa kosovskim Srbima imalo je tu senku zastrašivanja koje je ciljano na konkurente Srpske liste. Imamo zloupotrebu javnih resursa i nedostatak transparentnosti“, kazala je Von Kramon.

Na pitanje RTV Kim da li može da kaže da je izborni proces bio fer i demokratski,uzimajući u obzir pritiske na srpske birače i kandidate koji ne dolaze iz Srpske liste, Viola Von Kramon je izbegla da dirketno odgovori.

„Što se tiče nivoa da li je ovo bilo fer, pošteno i pravično... Ne pričamo o slobodnim i pravičnim izborima. Rekli smo da u nekim delovima Kosova međunarodni standardi nisu ispunjeni i mi smo objasnili zašto. Bilo je zastrašivanja birača, kandidata, pristalica kandidata naročito kada se radi o opoziciji Srspke liste. Nije bilo dovoljno konkurencije u tim oblastima i to nije uspelo da ostvari međunarodne strandarde“.

I Andrej Kovačev, šef delegacije Evropskog parlamenta je kazao da uprkos značajnom pomaku ka jačanju demokratije i konkurentoj borbi sa živom kampanjom, ostaje taj problem sa glasanjem u srpskim sredinama.

„Mada nam je žao što izborni proces za kosovske Srbe nije uopšte uspeo da dostigne međunarodne strandarde. Šteta je što se sistemski problemi ponavljaju, problemi koje su ranije misije već identifikovale još uvek nisu rešeni. Vlasti moraju da ovo reševaju“, rekao je Kovačev.

Predstavnici Evropskog parlamenta su preporučili da vlasti na Kosovu moraju regulisati pravni okvir, da izbori ne mogu da se raspisuju u kratkom roku i da mora biti veće kontrole finansiranja kampanja političkih partija. Posmatrači EU pohvalili su, međutim, predstavnike Centralne izborne komisije koji su, kako ističu, radili transparentno uprkos kratkom roku.

Najavljeno je da će konačni izveštaj o rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu biti prezentovan u decembru.

 Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020