Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Posmatračka misija EU (Foto Kim)

Tokom ovog izbornog procesa na Kosovu, Evropska Unija će imati oko sto posmatrača, a čitav tim će činiti i devet eksperata. U izbornom procesu posmatrači će pratiti političare i njihovu izbornu kampanju, ali i medije. Rad ove misije će biti nezavisan i nepristrasan, kazala je glavni posmatrač Viola Fon Kramon, inače nemačka poslanica u Evropskom Parlamentu.

“Ja ove izbore vidim kao priliku za aktere da pokažu posvećenost Kosova demokratiji, sprovođenjem kredibilnog i inkluzivnog izbornog procesa. Želimo da vidimo poboljšanje u sprovođenju demokratskih prava svih onih koji imaju pravo glasa na Kosovu. To znači obezbeđivanje da svi birači sa pravom glasa i kandidati na Kosovu, bilo da su iz većinskih ili manjinskih zajednica, mogu u potpunosti da iskoriste svoje demokratsko pravo”.

Poručila je da svi registrovani politički subjekti trebaju imati pravo na slobodnu kampanju. “Politički akteri će imati odgovornost da se suzdrže od zapaljivog jezika tokom kampanje. Birači bi trebalo da budu u stanju da glasaju tajno za političke subjekte i kandidate koje oni izaberu bez pritiska, zastrašivanja ili bilo kakvog drugog mešanja”, naglasila je ona.

Evropski posamatrači nisu zadovoljni ni biračkim spiskovima čije je ažuriranje zahtevano 2017. godine posle lokalnih izbora. Na pitanje o odluci CIK-a da se identifikacija birača tokom glasanja omogući samo licima sa kosovskim dokumentima, Fon Krajmon kaže da taj zakon postoji od 2017. godine, ali da je bio dvosmislen. Sada je, naglašava ona, Vrhovni sud potvrdio da svi moraju imati kosovska dokumenta.

“Očigledno da postoji potreba da se podnese zahtev za kosovske lične karte kako bi se iskoristilo pravo glasa”, kaže Fon Kramon, naglašavajući da će, ukoliko postoje žalbe, njihova posmatračka misija to preneti u svom izveštaju.

Na pitanje novinara o tvrdnjama kandidata koalicije “Sloboda” Nenada Rašića da Srpska lista finansira kampanju iz budžeta Republike Srbije, odgovorila je Elisavet Karađianido.

“Želimo da vidimo da što više prihoda i rashoda političkih stranaka budu javno objavljeni i to se ne odnosi samo na zvanični period kampanje od deset dana. Mi takođe želimo da sve informacije u finansijskim izveštajima od strane organa političkih partija budu pravovremeno objavljene, a takođe želimo da vidimo i izvore prihoda. Potrebno je da vidimo ko je dao doprinos političkoj stranci”, kazala je Karađianido.

Posmatračka misija EU podseća da je nakon izbora 2017. godine dala čak 26 preporuka, međutim, većina njih nije uzeta u obzir. Nijedna preporuka koja se tiče zakonodavstva nije ispoštovana, podsetila je Fon Krajmon.

Novu, preliminarnu procenu će dati ubrzo nakon predstojećih izbora. Konačne rezultate i preporuke objaviće dva do tri meseca nakon glasanja.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane