Vesti
Politika

Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.
Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji
Posmatračka misija EU (Foto Kim)

Tokom ovog izbornog procesa na Kosovu, Evropska Unija će imati oko sto posmatrača, a čitav tim će činiti i devet eksperata. U izbornom procesu posmatrači će pratiti političare i njihovu izbornu kampanju, ali i medije. Rad ove misije će biti nezavisan i nepristrasan, kazala je glavni posmatrač Viola Fon Kramon, inače nemačka poslanica u Evropskom Parlamentu.

“Ja ove izbore vidim kao priliku za aktere da pokažu posvećenost Kosova demokratiji, sprovođenjem kredibilnog i inkluzivnog izbornog procesa. Želimo da vidimo poboljšanje u sprovođenju demokratskih prava svih onih koji imaju pravo glasa na Kosovu. To znači obezbeđivanje da svi birači sa pravom glasa i kandidati na Kosovu, bilo da su iz većinskih ili manjinskih zajednica, mogu u potpunosti da iskoriste svoje demokratsko pravo”.

Poručila je da svi registrovani politički subjekti trebaju imati pravo na slobodnu kampanju. “Politički akteri će imati odgovornost da se suzdrže od zapaljivog jezika tokom kampanje. Birači bi trebalo da budu u stanju da glasaju tajno za političke subjekte i kandidate koje oni izaberu bez pritiska, zastrašivanja ili bilo kakvog drugog mešanja”, naglasila je ona.

Evropski posamatrači nisu zadovoljni ni biračkim spiskovima čije je ažuriranje zahtevano 2017. godine posle lokalnih izbora. Na pitanje o odluci CIK-a da se identifikacija birača tokom glasanja omogući samo licima sa kosovskim dokumentima, Fon Krajmon kaže da taj zakon postoji od 2017. godine, ali da je bio dvosmislen. Sada je, naglašava ona, Vrhovni sud potvrdio da svi moraju imati kosovska dokumenta.

“Očigledno da postoji potreba da se podnese zahtev za kosovske lične karte kako bi se iskoristilo pravo glasa”, kaže Fon Kramon, naglašavajući da će, ukoliko postoje žalbe, njihova posmatračka misija to preneti u svom izveštaju.

Na pitanje novinara o tvrdnjama kandidata koalicije “Sloboda” Nenada Rašića da Srpska lista finansira kampanju iz budžeta Republike Srbije, odgovorila je Elisavet Karađianido.

“Želimo da vidimo da što više prihoda i rashoda političkih stranaka budu javno objavljeni i to se ne odnosi samo na zvanični period kampanje od deset dana. Mi takođe želimo da sve informacije u finansijskim izveštajima od strane organa političkih partija budu pravovremeno objavljene, a takođe želimo da vidimo i izvore prihoda. Potrebno je da vidimo ko je dao doprinos političkoj stranci”, kazala je Karađianido.

Posmatračka misija EU podseća da je nakon izbora 2017. godine dala čak 26 preporuka, međutim, većina njih nije uzeta u obzir. Nijedna preporuka koja se tiče zakonodavstva nije ispoštovana, podsetila je Fon Krajmon.

Novu, preliminarnu procenu će dati ubrzo nakon predstojećih izbora. Konačne rezultate i preporuke objaviće dva do tri meseca nakon glasanja.

 Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020