Vesti
Politika

Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom

Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je da će tokom ove nedelje vlada predati skupštini predlog za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom
Isa Mustafa (Foto arhiva Kim)

"Ove nedelje biće izveštaja Komisije o utvrđivanju granice", rekao je Isa Mustafa nakon sednice vlade.

Izveštaj nezavisne komisije za premer teritorije u delu granice sa Crnom Gorom ukazuje da Kosovo ne gubi 8.000 hektara teritorije ukoliko prihvati sporazum koji su u 2015. godine potpisali Hašim Tači i Igor Lukšić.

Mustafa je dodao da će podrška demarkaciji otvoriti put Kosovu ka dobijanju viza sa zemljama Evropske unije.

On je naveo da je za to dobio uveravanja od Evropske unije i na međunarodnom nivou.

"Mi imamo poslednju šansu, a ta šansa se meri mesecima, do marta, eventualno aprila. Kasnije ove godine ćemo teško imati priliku da ostvarimo ovo pravo, jer će neke zemlje EU da uđu u izbore i neće se baviti Kosovom, već svojim unutrašnjim poslovima", rekao je Mustafa.

Procesuiranje pitanja demarkacije sa Crnom Gorom u skupštinu, otvara nove sukobe vladajuće koalicije sa opozicijom.

Opozicija najavljuje već oprobane metode otpora suzavac u skupštini, protesti na ulicama, verbalni i fizički napadi na funkcionere vlade i skupštine.

Tvrdi da pomenutim sporazumom Kosovo ostaje bez svoje teritorije.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020