Vesti
Politika

Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom

Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je da će tokom ove nedelje vlada predati skupštini predlog za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom
Isa Mustafa (Foto arhiva Kim)

"Ove nedelje biće izveštaja Komisije o utvrđivanju granice", rekao je Isa Mustafa nakon sednice vlade.

Izveštaj nezavisne komisije za premer teritorije u delu granice sa Crnom Gorom ukazuje da Kosovo ne gubi 8.000 hektara teritorije ukoliko prihvati sporazum koji su u 2015. godine potpisali Hašim Tači i Igor Lukšić.

Mustafa je dodao da će podrška demarkaciji otvoriti put Kosovu ka dobijanju viza sa zemljama Evropske unije.

On je naveo da je za to dobio uveravanja od Evropske unije i na međunarodnom nivou.

"Mi imamo poslednju šansu, a ta šansa se meri mesecima, do marta, eventualno aprila. Kasnije ove godine ćemo teško imati priliku da ostvarimo ovo pravo, jer će neke zemlje EU da uđu u izbore i neće se baviti Kosovom, već svojim unutrašnjim poslovima", rekao je Mustafa.

Procesuiranje pitanja demarkacije sa Crnom Gorom u skupštinu, otvara nove sukobe vladajuće koalicije sa opozicijom.

Opozicija najavljuje već oprobane metode otpora suzavac u skupštini, protesti na ulicama, verbalni i fizički napadi na funkcionere vlade i skupštine.

Tvrdi da pomenutim sporazumom Kosovo ostaje bez svoje teritorije.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021