Vesti
Politika

Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom

Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je da će tokom ove nedelje vlada predati skupštini predlog za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
Poslednji voz za razgraničenje sa Crnom Gorom
Isa Mustafa (Foto arhiva Kim)

"Ove nedelje biće izveštaja Komisije o utvrđivanju granice", rekao je Isa Mustafa nakon sednice vlade.

Izveštaj nezavisne komisije za premer teritorije u delu granice sa Crnom Gorom ukazuje da Kosovo ne gubi 8.000 hektara teritorije ukoliko prihvati sporazum koji su u 2015. godine potpisali Hašim Tači i Igor Lukšić.

Mustafa je dodao da će podrška demarkaciji otvoriti put Kosovu ka dobijanju viza sa zemljama Evropske unije.

On je naveo da je za to dobio uveravanja od Evropske unije i na međunarodnom nivou.

"Mi imamo poslednju šansu, a ta šansa se meri mesecima, do marta, eventualno aprila. Kasnije ove godine ćemo teško imati priliku da ostvarimo ovo pravo, jer će neke zemlje EU da uđu u izbore i neće se baviti Kosovom, već svojim unutrašnjim poslovima", rekao je Mustafa.

Procesuiranje pitanja demarkacije sa Crnom Gorom u skupštinu, otvara nove sukobe vladajuće koalicije sa opozicijom.

Opozicija najavljuje već oprobane metode otpora suzavac u skupštini, protesti na ulicama, verbalni i fizički napadi na funkcionere vlade i skupštine.

Tvrdi da pomenutim sporazumom Kosovo ostaje bez svoje teritorije.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020