Vesti
Politika

"Poslednji dogovor novi kamen u temelju nezavisnosti Kosova"

"Dogovor koji je nedavno postignut oko ličnih dokumenta dobar je iz aspekta građana koji će ubuduće moći „da komuniciraju bez opterećenja“ i putuju bez zadržavanja. Sa političkog aspekta on „predstavlja još jedan kamen u temelju nezavisnosti Kosova“, kaže Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma (SNF). Špetim Gaši, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, podseća da je ovaj sporazum davno postignut, te da je davno i trebao da se realizuje, a novinar Zekrija Šabani ističe nesposobnost dve vlade da ga sprovedu. Milija Biševac iz GI „Zubin Potok“ mišljenja da Srbi ovim dogovorom nisu dobili ništa.

Sa debate u Medija centru u Čaglavici (Foto Kim)

Dugogodišnji političar i predsednik SNF Momčilo Trajković rekao je na debati u Medija centru u Čaglavici da će se nedavno postignutim dogovorom o ličnim dokumentima relaksirati situacija na Kosovu, ali se pita zbog čega je došlo do njenog usijanja i uterivanja straha građanima, pre svega na severu Kosova, ako je moralo da se uradi ono što je trebalo još pre nekoliko godina kada je i postignut sporazum o slobodi kretanja.

„Sa aspekta politike Srbije i strategije koju je sebi postavila jeste važan kamen u temelju nezavisnosti. Ja se sa Vučićem slažem da ovo nije priznanje nezavisnosti, ali ne možemo da ne kažemo da se radi o jednom važnom kamenu u temelju jačanja nezavisnosti Kosova“, kazao je Momčilo Trajković.

Momčilo Trajković ipak vidi prostor za kompromis i kada su u pitanju registarske oznake KM.

Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje smatra da je ovim dogovorom najviše dobila životna okolina, pošto će se, kako šaljivo kaže, manje drveća rezati i izrađivati papir za izdavanje dokumenata. Gaši ipak ističe da su ovim dogovorom najveći dobitnici dve vlade, iako su podseća to trebale da učine mnogo ranije.

„Ranije je trebalo da dođe do ovog sporazuma. Ovaj dogovor nije nešto novo, on je iz 2016. godine a vidi se da su bile potrebne nedelje i meseci da se postigne nešto što je tako jednostavno. Nešto drugo što je proizašlo iz ovoga je angažovanje međunarodne zajednice. Angažovanje stranaca koji nas podržavaju je bilo ključno i to pokazuje da srpsko i albansko društvo nisu spremna da rešavaju pitanja koja su su u stvari jako jednostavna“, kazao je Gaši.

Jedini opozicioni odbornik u SO Zubin Potok i predsednik istoimene građanske inicijative Milija Biševac kaže da ovim dogovorom Srbi nisu dobili ništa jer većina ima i kosovska i srpska dokumenta. Ono što nisu dobili je sigurnost, jer, kako ističe, napetosti i straha ima i dalje.

„Građani u Zubinom Potoku žive u strahu. Svedoci smo da se na severu svakodnevno kreću ROSU specijalci naoružani dugim cevima. Kada sam dolazio ovamo razgovarao sam sa jednim meštaninom koji mi je rekao da su ga iz šume dočekali ROSU specijalci koji su pretresali njega, njegovu ženu i maloletnu decu. Pre mesec dana su na severu bile sirene za uzbunu, to u velikoj meri uplašilo narod. Narod je uplašen i ne zna šta dalje. Srpska lista prećutno podržava sve što Beograd kaže iako su legitimno izabrani od strane ovog naroda, a nijednog trenutka ni za šta nisu pitali narod da li im se to sviđa, već podržavaju sve što se gore kaže“, ističe Biševac.

Novinar Zekrija Šabani kaže da slike sa terena pokazuju da veliki broj građana na severu već poseduje RKS tablice, ali i da su uplašeni i instruisani od strane Srpske liste i kriminalaca. Šabani podseća da ovaj dogovor nije nikakva novina, već da je u pitanju realizacija sporazuma iz 2011. godine.

„Ovo je nešto što je trebalo da se sprovede mnogo ranije i da se o tome danas ne razgovara, ali to je posledica nerada obe vlade i one srpske i one kosovske. O ovome su se već ranije sporazumeli u Briselu ali su bili nesposobni da to sprovedu“, kazao je Šabani.

Osvrnuvši se na najavu predstavnika Srpske liste da će istupiti iz institucija, Milija Biševac kaže da je on podržao takav stav, ali napominje da politički predstavnici Srba nisu dosledni u svojim stavovima. Kaže i da su Srbi na severu i dalje ugroženi i da često bivaju zaustavljani i zastrašivani od strane specijalaca ROSU.

„Kad kažem ugroženi, pričam o svakodnevnim tenzijama koje se događaju kako u Zubinom Potoku, tako i u Mitrovici. Mislite li da je prijatno onom detetu od dve godine, kao što je moje, da sluša po sat – dva sirene za uzbunu. Zar mislite da je prijatno da sedite u svom dvorištu i vidite ROSU specijalce koji pretresaju sve živo što naiđe. Apsolutno nije ispravno i nije demokratski. Mislim da treba sve da se rešava mirno a ne dugim cevima. Tenzije dižu kako Vučić, tako i Kurti. Postoji propaganda Srpske liste, a sećate se i sami izjave gospodina predsednika kada je rekao da smo u predratnom stanju. O kakvom predratnom stanju govorimo? Iz tog razloga kažem da smo ugroženi“, naglašava Biševac.

Uporedivši stanje u kojem žive Srbi južno i severno od Ibra, Momčilo Trajković naglašava da su građani na jugu pristali na kosovsku vlast, da je nisu voljno prihvatili a da su „na severu drugačiji procesi“. Ti procesi su, kako ističe, uspostavljanje državnosti koju tamošnji Srbi ne pristaju, niti priznaju. Političari, kaže, nisu napravili ambijent u kojem bi se rešavali problemi, već sve nameću silom.

„Poručujem Kurtiju i kosovskoj vladi, pa i Vučiću koji sigurno prati šta mi ovde govorimo, da se uzmu u pamet i da se problemi rešavaju kroz proces. Nije rešenje naterati Srbe sa severa Kosova da skinut tablice i prihvate RKS. Ključno je da Srbi imaju mogućnost da uzmu i RKS, onaj ko hoće i ko ima potrebe, kroz psihološki proces, kroz jačanje naroda, oni će shvatiti šta im je racionalnije, a ja sam siguran da ni u jednom momentu neće ugroziti kosovsku vlast i zbog toga. Na severu su drugi procesi, oni se nameću silom“, kazao je on.

Momčilo Trajković podseća da kosovska vlada treba da ispuni deo sporazuma koji podrazumeva osnivanje Zajendicu srpskih opština, a da ne rešava probleme „dugim cevima“. On ističe da bi osnivanje ZSO došlo do mirnih procesa.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022