Vesti
Politika

Poslednji dan kampanje za drugi krug lokalnih izbora

Danas je poslednji dan predizborne kampanje za drugi krug glasanja za gradonačelnike. Biračka mesta biće otvorena u nedelju u 21 opštini, od kojih je samo jedna u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo, Klokot.

Poslednji dan kampanje za drugi krug lokalnih izbora
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kampanja za drugi krug lokalnih izbora trajala je pet dana, i završiće se danas, dva dana pre održavanja samih izbora.

Drugi krug izbora održaće se u 21 opštini, a u kojima nijedan od biranih kandidata nije uspeo da dobije vise od 50 odsto glasova birača.

14. novembra na glasačkim listićima biće samo po dva kandidata, tj. imena onih koji su se plasirali kao kandidat sa najvećom podrškom, odnosno drugom najvećom podrškom tokom prvog kruga lokalnih izbora.

Sva biračka mesta biće otvorena u nedelju od 07:00 časova, pa sve do 19:00 kada će ista biti i zatvorena.

Iz CIK-a su neposredno pre početka predizborne kampanje za drugi krug glasanja podsetili da su jedini validni dokumenti – lična karta, pasoš, vozačka dozvola i putna isprava.

Pored Klokota, kao jedine opštine sa većinski srpskim stanovništvom, u drugi krug ići će i Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

Podsetimo CIK je krajem meseca oktobra objavio rezultate izbora za gradonačelnike za prvi krug, za sve opštine dok je nedavno objavio i rezultate glasanja za kandidate za odbornike.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023