Vesti
Politika

Poslanik stranke Egipćana pristupio Samoopredeljenju

Poslanički klub pokreta Samoopredeljenje u sledećem sazivu kosovske skupštine imaće u svom sastavu i poslanika Partije Egipćana Eljberta Krasnićija, saopšteno je iz ovog pokreta.
Poslanik stranke Egipćana pristupio Samoopredeljenju

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti sa članovima predsedništva, razgovarao je u Prištini sa delegacijom stranke Egipćana predvođenom predsednikom Eljbertom Krasnićijem.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o političkoj situaciji na Kosovu, sa posebnim naglaskom na nedavne izbore, na kojima su, kako se ističe, građani uveliko glasali za promene.

Takođe, razgovarali su i o situaciji u egipatskoj zajednici.

"Smatrajući blisku saradnju kao prioritet, dogovorili smo se da će budući poslanik Skupštine Kosova Eljbert Krasnić, biti deo parlamentarne grupe Samoopredeljenje, u sedmom zakonodavnom sazivu", dodaje se u saopštenju.

Mediji u Prištini saradnju dve stranke komentarišu kao prvi transfer nekog poslanika u redove Samoopredeljenja, stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima 6. oktobra i čiji predsednik Aljbin Kurti pretenduje na mesto premijera.

Samoopredeljenje i Demokratski savez su u pregovorima o zajedničkom formiranju sledeće vlade. Za prostu većinu od 61 poslanika nedostaju im još tri člana kosovskog parlamenta.

Samoopredeljenje je u više navrata saopštilo da neće u koaliciju sa strankama iz takozvanog ratnog krila OVK-a, a u vladi neće ni Srpsku listu.

Ostala tri poslanika za prostu većinu mogu jedino da traže u drugim strankama nesrpskih manjinskih zajednica.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020