Vesti
Politika

Poslanici o pregovaračkom timu ponovo od 14 sati

Nije uspeo prvi pokušaj vlade da se u skupštini izglasa pregovarački tim za završnicu dijaloga sa Beogradom. Vladajuće stranke nisu imale kvorum.
Poslanici o pregovaračkom timu ponovo od 14 sati
Skupština Kosova (Foto Kim)

Ubrzo nakon otvaranja rasprave, otišlo se na pauzu. Nastavak sednice je dva puta odlagan, a na zahtev vlade, odlučeno je da sednica bude nastavljena danas u 14 časova.

Opozicija bojkotuje prvo vanredno zasedanje parlamenta. Iz vladajućih stranaka poručeno je da ako opozicija nastavi sa bojkotom, one neće učestvovati na drugoj vanrednoj sednici, na kojoj će opozicija zahtevati izglasavanje rezolucije, kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da razgovara o korekciji granice.

Dve inicijative, vlasti i opozicije, pokrenute su uoči novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu 7. septembra.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023