Vesti
Politika

Poslanici Nade, Dveri i Zavetnika: Uskraćeno pravo na repliku, niko nije napao Vučića

Poslanici Novog DSS, Dveri, POKS-a i Zavetnika rekli su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da niko nije napao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i da su poslanici samo reagovali jer su im uskraćena osnovna prava na repliku i na ukazivanje povrede Poslovnika.
Poslanici Nade, Dveri i Zavetnika: Uskraćeno pravo na repliku, niko nije napao Vučića
Skupština Srbije (Foto Fonet,AP)

Lider Nove DSS Miloš Jovanović je rekao da ne želi da komentariše "žalopojke kako je neko hteo da napadne predsednika" i dodao da je to "potpuna izmišljotina i manipulacija" koja treba da ukaže kako je aktuelni predsednik ugrožen i napadan od svih, "a on je u stvari div junak i neće dati da niko ugrozi Srbiju".

"Jedini koji ugrožava Srbiju je danas Aleksandar Vučić, ne samo današnjim ponašanjem u Skupštini, već i rečenicom od koje je sve krenulo i koja glasi da je spreman da prihvati koncept francusko nemačkog plana koji po Vučićevom priznanju zahteva od nas priznanje Kosova", rekao je Jovanović.

Na pitanje novinara o Vučićevoj objavi za govornicom da je predsednik Novog DSS za Kosovo i Metohiju Boris Janićijević podneo danas neopozivu ostavku na sve stranačke funkcije, i to "zbog današnjeg cirkusa koji smo gledali u Skupštini Srbije", Jovanović je odgovorio da Vučiću ne treba verovati, a da i ako je to tačno, "to je urađeno pod pritiskom".

Predsednik POKS-a Vojislav Mihajlović rekao je da predsednik "svaki dogadjaj izokrene", pa je tako i danas rekao da niko od opozicije nije želeo da vidi plan za Kosovo, a potom kao atak na njega protumačio legitimni protest poslanika jer se ne poštuje Poslovnik.

"Sve je to notorna laž. Oni danas krše Poslovnik, sutra zakon, Ustav svakodnevno krše i mi se borimo da ne unište ovu državu", rekao je Mihailović.

Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je da se radilo o deset minuta, ali da predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije hteo da dozvoli prijavu jedne povrede Poslovnika i četiri zahteva za repliku onih koje je predsednik države direktno vređao.

"Suština je da predsednik sprečava Skupštinu da se donese bilo kakav zaključak koji bi njega ograničio u daljem pregovaranju. On želi da zadrži pravo da trguje Kosovom i Metohijom i da čuva svoju vlast, a da nema ni jedne ’crvene linije’ ", rekao je Obradović.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023