Vesti
Politika

Poslanici manjina traže odlaganje sednice

Srpska zajednica i ostale nealbanske zajednice predale su zahtev za odlaganje konstitutivne sednice kosovske skupštine, javili su mediji u Prištini.
Poslanici manjina traže odlaganje sednice
Skupština Kosova (Foto Kim)

Pozivajući se na neimenovane izvore portal "indeksonline" navodi da je razlog zabrinutost, između ostalog i međunarodnih krugova, da bi stav Samoopredeljenja mogao imati dugoročne implikacije po dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije.

Portal dodaje da najstarija poslanica Flora Brovina još nije odlučila da li će sednica biti odložena.

Predstavnik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da će dijalog biti vođen samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima a ne i Beogradom.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio je ranije da će Srpska lista zatražiti odlaganje sutrašnje konstitutivne sednice skupštine.

 Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023