Vesti
Politika

Poslanici još u parlamentu, nema potvrde sastanka sa Hanom

U nedelju pre podne poslanici Srpske liste zatvorili su se u kosovskoj skupštini do dolaska predstavnika EU Johanesa Hana. Poslanik Srpske Liste Igor Simić rekao je za RTS da je Han obavešten o njihovom protestu, ali da još nemaju potvrdu sastanka.
Poslanici još u parlamentu, nema potvrde sastanka sa Hanom
Poslanici Srpske liste (Foto Privatna arhiva)

Simić je rekao da imaju informaciju da Han nije imao u planu da se sastane sa predstavnicima Srpske liste. Međutim, kako je dodao, posle poslatog zahteva da se sastanu sa njim, dobili su potvrdu da je takav zahtev primljen, ali ne i da li će do susreta doći.

"Mi ćemo ostati ovde, da se mirno i demokratski borimo. Očekujemo da će imati sluha", naglasio je poslanik Srpske liste i upozorio da su odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto pogubne.

"Klizimo ka humanitarnoj krizi. Sama situacija je tenzična", rekao je Simić.

Johanes Han će u danas posetiti Prištinu, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Prethodno je predsednik Srpske liste Goran Rakić, posle vanredne sednice Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, saopštio da srpski poslanici nameravaju da upoznaju Hana sa posledicama uvođenja takse na srpske proizvode, zbog koje, kako kaže, preti humanitarna katastrofa.

Novinarima se u kosovskoj skupštini u međuvremenu obratio poslanik Srpske liste Saša Milosavljević, rekavši da žele da protestuju na miran i demokratski način, bez provokacija.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023