Vesti
Politika

Poslanici još u parlamentu, nema potvrde sastanka sa Hanom

U nedelju pre podne poslanici Srpske liste zatvorili su se u kosovskoj skupštini do dolaska predstavnika EU Johanesa Hana. Poslanik Srpske Liste Igor Simić rekao je za RTS da je Han obavešten o njihovom protestu, ali da još nemaju potvrdu sastanka.
Poslanici još u parlamentu, nema potvrde sastanka sa Hanom
Poslanici Srpske liste (Foto Privatna arhiva)

Simić je rekao da imaju informaciju da Han nije imao u planu da se sastane sa predstavnicima Srpske liste. Međutim, kako je dodao, posle poslatog zahteva da se sastanu sa njim, dobili su potvrdu da je takav zahtev primljen, ali ne i da li će do susreta doći.

"Mi ćemo ostati ovde, da se mirno i demokratski borimo. Očekujemo da će imati sluha", naglasio je poslanik Srpske liste i upozorio da su odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto pogubne.

"Klizimo ka humanitarnoj krizi. Sama situacija je tenzična", rekao je Simić.

Johanes Han će u danas posetiti Prištinu, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Prethodno je predsednik Srpske liste Goran Rakić, posle vanredne sednice Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, saopštio da srpski poslanici nameravaju da upoznaju Hana sa posledicama uvođenja takse na srpske proizvode, zbog koje, kako kaže, preti humanitarna katastrofa.

Novinarima se u kosovskoj skupštini u međuvremenu obratio poslanik Srpske liste Saša Milosavljević, rekavši da žele da protestuju na miran i demokratski način, bez provokacija.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022