Vesti
Politika

Poslanica DPK postavila grb OVK na skupštinsku govornicu

Neposredno pre obraćanja govornika na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom 15. godišnjice od (samo)proglašenja nezavisnosti poslanica iz redova PDK Ganimete Musliju je na govornicu zalepila grb Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Poslanica DPK postavila grb OVK na skupštinsku govornicu
Poslanica DPK Ganimete Musliju postavlja grb OVK na skupštinsku govornicu (Foto Kim)

Okupljenim poslanicima i gostima se najpre obratila predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je u svom govoru poručila da dijalog sa Srbijom ima samo jedan cilj, a to je recipročno priznanje.

Sa govornice ukrašene amblemom OVK se potom obratio i predsednik Albanije Bajram Begaj.

Sednici prisustvuju i veterani Oslobodilačke vojske Kosova, ali bivši generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023