Vesti
Politika

"Poseta Vučića Briselu je signal spremnosti Beograda za dijalog"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu, odmah posle izbora, jasan signal da je Beograd spremna za pregovore sa Prištinom.
Sem Fabrici (Foto europa.rs)

Fabrici je za televiziju Prva ocenio da su izbori uvek važan trenutak u životu jedne demokratske zemlje, a Srbija je prva država u Evropi u kojoj su održani izbori u uslovima epidemije kovida-19.

On je rekao da su izbori pokazali da postoji jasna većina za predsednika države u pregovorima sa Prištinom, kojima posreduje EU.

"Mislim da ne treba povezivati te dve teme, izbori su održani u teškoj situaciji virusa i manjkavosti o kojima je govorila misija ODIHR, ali u pregovorima sa Prištinom, pozicija vlasti je jača nego ikada", rekao je Fabrici.

Proces proširenja nije stao i niko nije odustao, a poseta Vučića Briselu je jasan signal za to, zaključio je Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Briselu, gde se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Tokom popodneva Aleksandar Vučić će razgovarati i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom, sa kojim se sastao i početkom nedelje u Beogradu.

Svoju posetu Briselu predsednik Srbije završiće oko 16 časova sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020