Vesti
Politika

Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja

Poseta Metjua Palmera Begradu i Prištini nema za cilj postizanje konačnog rešenja, tvrdi predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković. Sa druge strane, profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu smatra da je zaintresovanost SAD za Zapadni balkan „koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine“.
Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja
Metju Palmer (Foto Kim)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković rela je za RTV Kim da poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera Beogradu i Prištini nije postizanje konačnog rešenja „nego da je cilj američke administracije da prostor bivše Jugoslavije bude pod uticajem Nato-a“.

„U tom smisli ukoliko Beograd bude sklon svojim izletima, kao što gospodin Vučić jeste sklon koketirenjem sa ruskim faktorom, i sada priča o S-400, koji suštinski ne znači jačanje srpske odbrambene moći, nego strateški jačanje Ruskog faktora u Srbiji, ili direktnije kompromitaciju i umanjenje snage Nato-a na ovom prostoru, što za Ameriku i njihovu administraciju predstavlja veliki problem, te je zbog toga i održan sastanak Palmera sa ambasadorima regiona u Skoplju“, rekla je Trajkovićeva.

Profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu kaže da je očigledno da je u poslednje vreme administracija Donalda Trapma veoma zainteresovana za Zapadni Balkan.

„To pitanje je geopolitički strateško da parira političkom prodoru i uticaju Rusije na Balkan i ta zaintresovanost je više koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine. Očigledno je da ima češćih poseta vrlo važnih službenih osoba Vašingtona i pogotovu zadnji potez vlade SAD da imenuje dva izaslanika za ovo pitanje, ukazuje na veliku zainteresovanost Vašingtona“, kazao je Baraliu.

Povodom izjave Metjua Palmera u Beogradu da Srpska lista ima pravo da bude predstavljena u vladi Kosova, Rada Trajković je kazala da poštuje izjavu Palmera, ali i napomenula da „dok se Srpska lista ne odvoji od Milana Radojčića kao takva neće biti prihvatljiva za vladu Aljbina Kurtija“.

„Gospodin Kurti kao najozbiljniji kandidat za premijera kosovske vlade označio je kao prvi prioritet borbu poriv kriminala, a podpredsednik Srpske liste Milan Radojčić je čovek sa poternice koji je osumnjičen za oranizovanje i učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića. Srpska lista se nije ogradila od Radojčića i samim tim sebe je dovela u poziciju da kao takva je ne prihvatljiva za vladu i ono o čemu Kurti govori“, istakla je Rada Trajković.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020