Vesti
Politika

Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja

Poseta Metjua Palmera Begradu i Prištini nema za cilj postizanje konačnog rešenja, tvrdi predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković. Sa druge strane, profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu smatra da je zaintresovanost SAD za Zapadni balkan „koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine“.
Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja
Metju Palmer (Foto Kim)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković rela je za RTV Kim da poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera Beogradu i Prištini nije postizanje konačnog rešenja „nego da je cilj američke administracije da prostor bivše Jugoslavije bude pod uticajem Nato-a“.

„U tom smisli ukoliko Beograd bude sklon svojim izletima, kao što gospodin Vučić jeste sklon koketirenjem sa ruskim faktorom, i sada priča o S-400, koji suštinski ne znači jačanje srpske odbrambene moći, nego strateški jačanje Ruskog faktora u Srbiji, ili direktnije kompromitaciju i umanjenje snage Nato-a na ovom prostoru, što za Ameriku i njihovu administraciju predstavlja veliki problem, te je zbog toga i održan sastanak Palmera sa ambasadorima regiona u Skoplju“, rekla je Trajkovićeva.

Profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu kaže da je očigledno da je u poslednje vreme administracija Donalda Trapma veoma zainteresovana za Zapadni Balkan.

„To pitanje je geopolitički strateško da parira političkom prodoru i uticaju Rusije na Balkan i ta zaintresovanost je više koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine. Očigledno je da ima češćih poseta vrlo važnih službenih osoba Vašingtona i pogotovu zadnji potez vlade SAD da imenuje dva izaslanika za ovo pitanje, ukazuje na veliku zainteresovanost Vašingtona“, kazao je Baraliu.

Povodom izjave Metjua Palmera u Beogradu da Srpska lista ima pravo da bude predstavljena u vladi Kosova, Rada Trajković je kazala da poštuje izjavu Palmera, ali i napomenula da „dok se Srpska lista ne odvoji od Milana Radojčića kao takva neće biti prihvatljiva za vladu Aljbina Kurtija“.

„Gospodin Kurti kao najozbiljniji kandidat za premijera kosovske vlade označio je kao prvi prioritet borbu poriv kriminala, a podpredsednik Srpske liste Milan Radojčić je čovek sa poternice koji je osumnjičen za oranizovanje i učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića. Srpska lista se nije ogradila od Radojčića i samim tim sebe je dovela u poziciju da kao takva je ne prihvatljiva za vladu i ono o čemu Kurti govori“, istakla je Rada Trajković.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020