Vesti
Politika

"Poseta Mogerini mogla bi da bude korak prema ZSO"

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da očekuje da sutrašnja poseta visoke predstavnice EU Federike Mogerini Kosovu bude doprinos u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština. 
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Očekujem da ova posete doprinese prvom koraku ka uspostavljanju ZSO onako kako je dogovoreno u Briselu, izjavio je Jevtić Tanjugu i dodao da očekuje da se razgovara i o tome na koji način će biti nastavljen dijalog između Beograda i Prištine.

“Potreba za nastavkom dijaloga je više nego očigledna i poseta u tom kontekstu Federike Mogerini, ne samo Prištini nego celom regionu, veoma je značajna zbog stabilnosti, imajući u vidu sve ono što se dešava u zemljama okruženja", istakao je Jevtić.

Insistiraćemo na temi ZSO i svim onim temama koje su važne zbog političke stabilnosti, rekao je Jevtić, dodajući da se nada da će jedna od tema njene posete Kosovu biti i povratak raseljenih lica na Kosovo.

"Očekujem da pitanje povratka raseljenih bude razmatrano tokom njene posete Kosovu jer smo od predstavnika međunarodne zajednice čak i u pisanoj formi zahtevali da se to pitanje rešava na jedan kvalitetniji način", kazao je Jevtić.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020