Poruka Kvinte koja se nigde ne uklapa

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović smatra da su zemlje Kvnte svojim saopštenjem o izborima na Kosovu htele da zamagle suštinu i poruku jedinstva koju su Srbi poslali. U razgovoru za RTS podseća da ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.

Podeli ovaj članak sa:
 • Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Zemlje Kvinte su u ponedeljak u saopštenju podsestile na nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić upitavši dokle će da postoje dvostruki aršini, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da se iz saopštenja može zaključiti samo da su neki nezadovoljni što su izbori protekli u miru i redu.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) Veljko Odalović smatra da je to pokušaj zemalja Kvinte da zamagle suštinu i poruku koju su Srbi poslali.

"Ovo je pokušaj da se zamagli suština, poruka jedinstva koja je poslata na izborima, na koje su Srbi izašli u znatno većem broju nego na prošlim izborima", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ukazuje da su Srbi poslali poruku da veruju Srbiji i srpskim predstavnicima. S druge strane, Odalović ističe da se poruka Kvinte ne uglapa u realnu situaciju.

"Poruka je neprimerena i ni u šta se ne uklapa, ni u sam izborni proces koji je protekao bez problema", naveo je Odalović i dodao da te izbore čak nije ni vodila Srbija, već kosovska Centralna izborna komisija.

Ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.

"Niko od njih nije pronašao ni zarez, a ne nešto ozbiljnije da bi prigovorio. Odjednom se Kvinta, izmišljena pre više od 20 godina pojavljuje da bi zamaglila suštinu", rekao je Odalović.

Generalni sekretar MSP-a je istakao da srpska zajednica ima svoj kurs i cilj i da je poslala poruku da pokušaj da se jedinstvo srpske zajednice razbije nije uspeo.

"I prištinski političari i njihovi sponzori gradili su politiku na nejedinstvu Srba", ukazao je Odalović uz napomenu da su srpski predstavnici dobili skoro 22.000 glasova.

Povodom najave sednice parlamenta na kojoj će predsednik Vučić govoriti o Kosovu i Metohiji, Odalović je rekao da bi njoj trebalo da prisustvuje i opozicija,

"U svim odlučujućim trenucima teme su se otvarale u parlamentu. Mi smo 2013. izašli sa dokumentom koji je bio tok svih dijaloga, u svim fazama. Ne treba bežati od toga, to je dobra stvar", zaključio je Odalović.

Ostale vesti

 • Kupovina glasova ili redovna ministarska procedura

  Kupovina glasova ili redovna ministarska procedura

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

 • Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko osim njega nema plan za Kosovo i podsetio da je SSP još u maju predstavila svoju Deklaraciju o pomirenju koja podrazumeva normalizaciju odnosa dva naroda, piše Beta.

 • Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane