Vesti
Politika

Porodilište u Pasjanu dobilo sanitetsko vozilo

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas su za potrebe porodilišta u Pasjanu, u Kosovskom pomoravlju, donirali sanitetsko vozilo.


Porodilište u Pasjanu dobilo sanitetsko vozilo
Porodilište u Pasjanu (Foto RTS)

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović rekao je da je ta donacija još jedan odlučan gest i jasna namera Srbije da nastavi sa podrškom srpskom narodu Kosovu i Metohiji i pokušaj da maksimalno uveća zdravstvene kapacitete u pokrajini.

"Podsetiću vas da je pre nepunih godinu dana premijer Aeksandar Vučić svečano otvorio ovo ginekološko-akušersko odeljenje Zdravstvenog centra Gnjilane u Pasjanu. Tom prilikom su donirana značajna sredstva i oprema koji su omogućili da ovo odeljenje postane, u zdravstvenom smislu, prepoznatljivo ne samo u Pomoravlju, već i šire", rekao je on.

Jović je istakao da su proteklih meseci koordiniranim i marljivim radom nadležnih službi Vlade Srbije, službenika Kancelarije za KiM i Ministarstva zdravlja, drugih institucija i pojedinaca uspeli da podignu stepen zdravstvene zaštite na KiM.

"Najveći rezultat je ovo što ste mogli da vidite unutar odeljenja, bebe, porodilje koje su nasmejane i srećne. Samo u poslednja tri meseca u ovom objektu rođeno je 14 zdravih beba. Mislim da je to potvrda da naš zajednički rad uvek ima dobar rezultat", rekao je Jović.

Jović i takođe zamenik direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića Dušan Kozarev razgovarali su u Pasjanu sa direktorom i zaposlenima u Zdravstvenom centru Gnjilane o funkcionisanju zdravstvene zaštite u ovom delu Kosova.

V.d. direktora  Zdravstvenog centra dr Zoran Perić zahvalio se na donaciji Kancelariji za KiM, Ministarsvu zdravlja i premijeru Vučiću koji je pre oko godinu dana prepoznao potrebu da porodilište u Pasjanu bude otvoreno.

"Otvranjem jednog ovakvog objekta mi smo samo učvrstili naše temelje opstanka na ovim prostorima. Ovaj objekat služi svima u Kosovskom pomoravlju i Kosovu. Hvala na donaciji ovog sanitetskog vozila", rekao je Perić.

Nakon obilaska porodilišta, Jović i Kozarev su obišli učenike i nastavnike u O.Š. "Miladin Popović", izdvojenom odeljenju Gimnazije "Šilovo" i Medicinskoj školi "Veliko Ropotovo", koje se nalaze u zajedničkom objektu u neposrednoj blizini porodilišta.

Za učenike ove tri škole, osnovne koju pohađa 204 đaka i dve srednje škole u koju ide 120 učenika, Kancelarija za KiM obezbeđuje prevoz iz udaljenih sela.

Nakon Pasjana, Kozarev i Jović zajedno sa ministrom za povratak i zajednice Daliborom Jevtićem posetili su Gornje Kusce, mesto koje predstavlja najveću srpsku sredinu u Kosovskom Pomoravlju i koje je administrativni centar Privremenog organa opštine Gnjilane.

Tom prilikom razgovorali su sa zaposlenima, a posetili su i Velibora Petrovića, učenika drugog razreda srednje muzičke škole "Stevan Hristić", koga su Albanci napali pre nekoliko nedelja.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021