Vesti
Politika

Porfirije: Sačuvati mir po svaku cenu. Vučić: Njihov cilj je proterivanje Srba

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su tenzije na Kosovu dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko ne želi i koji mogu da vode daleko od potrebnog mira i potrebne ravnoteže i istakao da se mora sačuvati mir, a da ljudski životi moraju biti iznad svakog interesa.

Porfirije: Sačuvati mir po svaku cenu. Vučić: Njihov cilj je proterivanje Srba
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić (Foto N1)

Patrijarh je, na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se moli za sve ljude sveta, za mir, za međusobno razumevanje, za suživot i mir između Albanaca i Srba, "jer sigurna je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima, možemo bolje razumeti jedni druge".

"Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam predsednika i Vladu Srbije da učine sve da se sačuva mir, da ne daj Bože ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome dobro doneti neće", rekao je patrijarh i izrazio uverenje da ako postoji dobra volja može se naći zajednički put za život.

To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile da daju sve od sebe i da se sačuva mir, da ljudski životi budu najveća vrednost, veća od svakog interesa, naglasio je patrijarh.

Molim Boga, uoči praznika, da dotakne umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na Kosovu i metohiji i da Bog da mir između Srba i Albanaca, ponovio je on.

Patrijarh Porfirije je ukazao da nije nevažna ni uloga medija, koji treba sve da učine da se sačuva mir.

Znam da to nije lako novinarima, ponekad moraju da uobliče reč onako kako hoće onaj čija je to imovina. Vaš posao nije lak, ali neka vam najveća cena i interes bude ljudski život, iznad svakog ličnog, privremenog interesa, naglasio je patrijarh.

Istakao je da se Bogu moli da Srbi Božić provedu mirno.

Povodom zabrane ulaska na Kosovu, patrijarh je istakao da je za njega juče bio veoma tužan dan, ali i za monahe, monahinje i sveštenstvo koji su s radošću očekivali poglavara i duhovnog oca njihove crkve i da je siguran da će se uskoro moliti zajedno.

"Ja sam pokušao juče nekim direktnim kontaktima koji mogu da pomognu da takva jedna apsurdna i iracionalna zabrana bude uklonjena, a ponoviću i sada, apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da utiču da se takva odluka promeni", rekao je patrijarh.

Bez obzira na zabranu, ja sam siguran, uveren sam da ću ne čekajući dugo, biti sa narodom na Kosovu i Metohiji, rekao je poglavar SPC i istakao da je zabrana da ode u Pećku patrijaršiju slična zabrani papi da uđe u Vatikan ili Luteran.

Vučić: Cilj je proterivanje Srba sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština "histerično insistira na uklanjanju barikada" jer je potrebno da se Srbi proteraju s Kosova što to vide kao rešenje, ali je poručio da Beograd nastavlja "teške, ozbiljne i dinamične razgovore sa međunarodnom zajednicom kako bi se sačuvao mir".

Vučić je, posle sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Porfirijem, rekao da se sada vode razgovori s predstavnicima međunarodne zajednice, jer Beograd mora da zastupa interese srpskog naroda.

"Uključili smo sve naše ljude, sve resurse moguće, borimo se za mir, trudimo se da dođemo do nekog kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

On je dodao da će sa Srbima razgovarati i narednih dana "da bi i ti ljudi Božić u svojim domovima dočekali".

Govoreći o zabrani patrijarhu da uđe na Kosovo, Vučić je rekao da su saopštenje osude te zabrane bila najveća sramota koju su (međunarodni zvaničnici) mogli sebi da priušte i da se iz njih vidi kakav je odnos prema srpskom narodu onih koji na Zapadu donose odluke.

"Oni i u tom saopštenju govore o slobodi kretanja i veći je problem što su Srbi postavili barikade, nego što su oni zabranili prolaz patrijarhu", rekao je Vučić i naglasio da je za to samo delimično odgovoran prištinski režim.

Važan je odnos onih sa Zapada koji govore o slobodi kretanja, a barikade su im veći problem nego zabrana patrijarhu, ocenio je Vučić i naglasio da te puteve na severu koji su blokirani koriste samo Srbi.

Vučić je nekoliko puta naglasio da se sve vreme vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali je naglasio da se u njima preti da će se "pustiti Kurti", odnosno kosovske vlasti da uklone barikade.

Samo da znamo da se žele sukovi, ubijanje Srba, ali važno da se poštuje teritorijalni i integritet Kosova, rekao je Vučić i istakao da su vrlo jasni uslovi za sklanjanje barikada - da se Dejan Pantić pusti iz pritvora i bude pod nadzorom lekara u Mitrovici, odnosno da se ne hapse Srbi koji su na barikadama.

Mi radimo i razgovaramo sa međunarodnom zajednicom, izaslanicima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom i daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, rekao je Vučić i istakao da je spreman "ukoliko se vidi mogućnost prozora" da ode u Rašku i Kuršumliju da razgovara sa srpskim narodom.

Na kraju je Srbima sa Kosova poručio da je "šta god oni radili Srbija uz njih" i da "nema predaje".Ostale vesti

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023
Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

  • 20.03.2023