Popović: Vratićemo pitanje Kosova u SB UN

Pregovori o Kosovu pod okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primenjiv kompromis Beograda i Prištine, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da se pitanje KiM polako vraća u Savet bezbednosti UN.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nenad Popović (Foto alchetron.com)

To je, kako je rekao za Novosti , jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite njenu teritorijalnu celovitost, poštujući srpski Ustav i Rezoluciju 1244 SB UN.

Popović smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

On kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region.

"Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke", reka je Popović za Novosti.

Na konstataciju novinara da se u analizi Kongresa SAD kao veliki problem ističe Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u interesu Srbije da ima Humanitarni centar.

"Taj centar treba dalje da razvijamo s našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju", kazao je ministar.

On dodaje da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letelice.

"Ne vidim kome to može da smeta", rekao je  ministar.

Na pitanje da li će približavanje Kini izložiti Srbiju pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da ona vodi samostalnu i suverenu politiku.

"Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni", kaže Popović, dodajući da Srbija tu politiku neće menjati.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane