Vesti
Politika

Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste kazao je za RTS da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese Srba.
Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet
Srđan Popović (Foto arhiva Kim)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd. Predstavnici Srpske liste su mu sinoć na sastanku rekli da će napustiti kosovske institucije ako ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste Srđan Popović rekao je u Dnevniku RTS-a da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese interese Srba.

"U samom Briselskom sporazumu nama je obećano da će biti formirana Zajednica srpskih opština. Zbog toga smo i ušli u institucije na centralnom nivou i formirali lokalne institucije. To obećanje nama daje za pravo da se povučemo iz svih institucija ako ne dođe do ispunjenja tog obećanja", poručuje Popović.

Ipak, napominje da se nada da će to obećanje biti ispunjeno i da će Brisel odigrati svoju ulogu onako kako treba.

Smatra da je pravo vreme da Brisel pokaže svoj autoritet.

"Mi ćemo biti strpljivi, čekaćemo da Brisel odradi posao onako kako je dogovoreno. Ako se to ne bude desilo, onda ćemo razmatrati sve mogućnosti i odrediti dalje korake o napuštanju institucija", najavio je Popović.

Ukazuje da je ZSO značajna, jer bi imali još jednu instancu, narod bi bio relaksiraniji, a dala bi i dosta prostora što se tiče ekonomskog razvoja i direktne saradnje sa Beogradom.Ostale vesti

EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020
Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020