Vesti
Politika

Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste kazao je za RTS da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese Srba.
Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet
Srđan Popović (Foto arhiva Kim)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd. Predstavnici Srpske liste su mu sinoć na sastanku rekli da će napustiti kosovske institucije ako ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste Srđan Popović rekao je u Dnevniku RTS-a da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese interese Srba.

"U samom Briselskom sporazumu nama je obećano da će biti formirana Zajednica srpskih opština. Zbog toga smo i ušli u institucije na centralnom nivou i formirali lokalne institucije. To obećanje nama daje za pravo da se povučemo iz svih institucija ako ne dođe do ispunjenja tog obećanja", poručuje Popović.

Ipak, napominje da se nada da će to obećanje biti ispunjeno i da će Brisel odigrati svoju ulogu onako kako treba.

Smatra da je pravo vreme da Brisel pokaže svoj autoritet.

"Mi ćemo biti strpljivi, čekaćemo da Brisel odradi posao onako kako je dogovoreno. Ako se to ne bude desilo, onda ćemo razmatrati sve mogućnosti i odrediti dalje korake o napuštanju institucija", najavio je Popović.

Ukazuje da je ZSO značajna, jer bi imali još jednu instancu, narod bi bio relaksiraniji, a dala bi i dosta prostora što se tiče ekonomskog razvoja i direktne saradnje sa Beogradom.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020