Vesti
Politika

Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste kazao je za RTS da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese Srba.
Popović: Pravo vreme da Brisel pokaže autoritet
Srđan Popović (Foto arhiva Kim)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd. Predstavnici Srpske liste su mu sinoć na sastanku rekli da će napustiti kosovske institucije ako ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste Srđan Popović rekao je u Dnevniku RTS-a da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese interese Srba.

"U samom Briselskom sporazumu nama je obećano da će biti formirana Zajednica srpskih opština. Zbog toga smo i ušli u institucije na centralnom nivou i formirali lokalne institucije. To obećanje nama daje za pravo da se povučemo iz svih institucija ako ne dođe do ispunjenja tog obećanja", poručuje Popović.

Ipak, napominje da se nada da će to obećanje biti ispunjeno i da će Brisel odigrati svoju ulogu onako kako treba.

Smatra da je pravo vreme da Brisel pokaže svoj autoritet.

"Mi ćemo biti strpljivi, čekaćemo da Brisel odradi posao onako kako je dogovoreno. Ako se to ne bude desilo, onda ćemo razmatrati sve mogućnosti i odrediti dalje korake o napuštanju institucija", najavio je Popović.

Ukazuje da je ZSO značajna, jer bi imali još jednu instancu, narod bi bio relaksiraniji, a dala bi i dosta prostora što se tiče ekonomskog razvoja i direktne saradnje sa Beogradom.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021