Popović: Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje

Ministar Nenad Popović odgovora na jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, navodeći da ideja o "razgraničenju Kosova" ne može da bude zvanična politika jer je u suprotnosti sa Ustavom.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nenad Popović (Foto alchetron.com)

"Drago mi je što je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, za samo 24 sata, promenio mišljenje o ideji ‘razgraničenja’, pa više ne tvrdi da je takva ideja zvanična državna politika, već kaže da je to predlog pojedinih državnih zvaničnika", ističe Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, ističe ministar Popović, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

"Ministar Dačić me je juče napao zato što se u svojoj politici po pitanju Kosova čvrsto držim Ustava Srbije i njegove Preambule. Želim da ponovim ministru Dačiću da sam na taj svoj stav ponosan, i da od njega nikada neću odustati", navodi Popović.

On kaže da za razliku od ministra Dačića, koji je, navodi, bio u svim vladama od Miloševića do danas, nema potrebu da po svaku cenu bude u vlasti.

"Podsetiću ministra Dačića da je 2010. godine, kada je on bio potpredsednik Vlade Srbije, doneta odluka Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik u Skupštini Srbije", kaže Popović.

Iste godine, dodaje, za vreme vlade u kojoj je Dačić bio potpredsednik, usvojena je rezolucija o Kosovu u Ujedinjenim nacijama, kojom je pitanje Kosova iz nadležnosti Saveta bezbednosti UN, preneto u nadležnost Evropske unije, čije 23 članice su u tom trenutku već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Popović podseća ministra Dačića da je 2013. godine, kao predsednik Vlade Republike Srbije, potpisao Briselski sporazum, dok je on kao poslanik glasao protiv tog sporazuma u parlamentu.

"Prilikom izbora na mesto ministra zakleo sam se svojom čašću da ću poštovati Ustav Srbije i da ću biti posvećen očuvanju Kosova unutar Republike Srbije.

Nameravam da poštujem datu zakletvu i da učinim sve što mogu u toku svog mandata kao ministra da Kosovo ostane srpsko. Kao što je zapisano u Ustavu i Svetosavskom zavetu. Celo Kosovo. Ni metar manje", zaključuje ministar Nenad Popović i poručuje "Dogodine u Prizrenu!".

Ostale vesti

 • Vučić: Jedna iskra da zapali region

  Vučić: Jedna iskra da zapali region

  Svaki dan odlaganja rešenja za Kosovo je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Rojters.

 • Sporazum ili razmena neprihvatljiva ponuda

  Sporazum ili razmena neprihvatljiva ponuda

  Komentarišući nedavno objavljen izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, u kojem se vlasti u Prištini kritikuju zbog nasilja nad povratnicima, uzurpirane imovine i slabih rezultata u procesu povratka raseljenih, Nenad Radosavljević, koji je po dolasku mirovne misije bio savetnik za povratak Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, ne očekuje nikakve bitne promene na terenu i eventualno bolji odnos prema povratnicima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane