Vesti
Politika

’’Poplave ne pitaju za naciju’’: Ađančić o prihvatanju funkcije u Severnoj Mitrovici

Katarina Ađančić kaže da se ne plaši i da nema obezbeđenje. Ona je prihvatila da stupi na dužnost zamenice gradonačelnika Severne Mitrovice, istupajući tako suprotno volji većine svojih srpskih sunarodnika na severu Kosova koji su bojkotovali aprilske vanredne izbore.
’’Poplave ne pitaju za naciju’’: Ađančić o prihvatanju funkcije u Severnoj Mitrovici
Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić (Foto RFE/RL)

Ova nekadašnja službenica kosovske Poreske uprave, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), odnose sa vodećom političkom partijom Srba, "Srpskom listom", opisuje kao "normalne".

Svoju odluku da istupi suprotno njihovoj nespremnosti da prekinu bojkot kosovskih institucija u koji su stupili pre pola godine, objašnjava time što nije bila spremna da posmatra posledice nefunkcionisanja institucija u četiri opštine na severu Kosova.

„Neki bi ovaj potez opisali kao hrabar i to su i učinili. Neki bi ga nazvali ludim. Ali za one koji me poznaju, izuzetno sam principijalna, imam svoj stav. Šta me je nateralo na ovo? Iza mene ne stoji nijedan političar i ne bih želela da stoji bilo kakvo političko krilo. Ne bih sebi dozvolila da se angažujem kao član političke stranke. Dakle, odgovorna sam za sebe i za način na koji radim u interesu zajednice – svih koji tamo žive. Nisam ovde da vodim politiku ili da se bavim politikom. Neko drugi to radi. U januaru smo se suočili sa poplavama. Voda Ibra ušla je u sve naše kuće, nije pitala ko je Srbin, ko Albanac, a ko Bošnjak. U toj nesreći, koja je tih dana bila veoma teška, svi su znali da govore srpski, albanski i turski, a komšije su pritrčali jedni drugima u pomoć. Tamo smo videli da jedno bez drugog ne možemo. Tu smo videli da ne možemo da se organizujemo bez institucija”, rekla je Ađančić.

„Ali izazov je bio vratiti se normalnom životu, sanirati štetu, kome se obratiti… Da li je narod kriv što je neko napustio vlast? Pitali smo gde je komisija, da dođe i proceni štetu. Rečeno nam je da od ostavki nema komisije. Gde su opštinski inspektori? Ne postoji. I šta je tamo? Tu je predsednik skupštine, delegati. Šta oni rade? Oni donose odluke. Ko ih sprovodi? Niko“.

Ađančić je govorila o saradnji sa novim gradonačelnikom Severne Mitrovice Erdenom Atićem.

„Znali smo se izviđenja. Ali kada je bila poplava, kada sam otišla u krizni štab, gde smo davali informacije o našim poplavljenim kućama, Atić je bio tamo. Tako smo počeli da pomažemo drugima, da budemo solidarni, da dajemo lekove starima, terapiju, da pomognemo deci, jer mnogi u tom kraju žive od socijalne pomoći“, rekla je ona.

Ona je ranije bila na listi stranke Nenada Rašićija. Ali, kaže da joj je žao što je gubila vreme i nada se da bi mogla da postane narodna poslanica.

U međuvremenu, na pitanje da li se plaši, Ađančić kaže - ne.

„Nemam vremena da razmišljam o tome. Mnogo ljudi, mnogo građana se već javlja i pita hoće li se ovo ili ono rešiti. Strahu nema mesta, čemu strah?!“ – ona kaže.

„Ne. Nije nas Bog stvorio sve iste. Nisam ista ni sa sestrom. Možda se plaši, ne znam. Ali nisam nikog oterala, i ništa nisam odnela. Ponavljam, ne vodim politiku i nisam rođena za nju. Ne znam kako da vodim politiku. Želim da moja zajednica, sve građanske zajednice osete normalizaciju života u različitim sferama. Asfaltiranje puteva. Živim u ulici dugoj 800 metara (u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici)… Tri puta smo pisali molbe, molbe, molitve – nikada nije popločano. Moji prioriteti su vezani za razvoj grada, kapitalne investicije, uličnu rasvetu. Razvoj korita reke Ibar je takođe prioritet“.

„Sasvim normalno. Znamo se dugo. Vidite, znamo se… Ali ništa nam nije u redu. Sa moje strane postoji poštovanje, čast, a sa njihove strane nikada nisam osetila ništa loše. Samo ne znam zašto bi između nas bilo nekakvih nesreća. Nema razloga“, rekla je potpredsednica Severne Mitrovice.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023