Vesti
Politika

Popis stanovništva naredne godine

Kabinet kosovske Vlade je na jučerašnjoj sednici usvojio Nacrt zakona o registraciji domaćinstva i stanovnika.
Popis stanovništva naredne godine
Ilustracija (Foto Koha)

Na sastanku je najavljeno da će se popis stanovništva na Kosovu obaviti 2022. godine.

Prema rečima kosovskog premijera Kurtija, ovaj Nacrt zakona biće izrađen 2022. godine i pomoći će u utvrđivanju nadležnosti organa koji regulišu i sprovode proces popisa stanovništva.

Predlog je pred kabinet vlade izneo kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

„Popis stanovništva izvršen je 2011. godine i normalno bi bilo da sledeći bude 2021. godine. Ali, zbog pandemije i pada kosovske vlade je odlučeno da se popis izvrši 2022. godine“, rekao je Murati.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS) u 2018. godini broj stanovnika sa prebivalištem na Kosovu iznosio je oko 1,8 miliona.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022