Vesti
Politika

Ponovo prekinuta sednica Skupštine

Zasedanje Skupštine Kosova ponovo je danas prekinuto zbog blokade poslanika opozicionih partija, a parlament neće zasedati ni sutra.
Ponovo prekinuta sednica Skupštine
Predstavnici opozicije (Foto Kim)

Današnja sednica Skupštine Kosova bila je prekinuta odmah na početku  jer su poslanici opozicije, kao i na prethodnom zasedanju, onemogućili rad parlamenta posle čega je predsednik parlamenta Kadri Veselji dao pauzu kako bi bilo dogovoreno šta dalje.

Tokom polučasovne pauze je održan sastanak Predsedništva sa šefovima poslaničkih klubova i zamenicma predsednika skupštine. Na tom sastanku je odlučeno da se sednica nastavi tako što će se šefovi poslaničkih grupa i poslanici obraćati sa mesta na kojima sede.

Poslanici opozicionih partija, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i pokreta Samoopredeljenje, i u nastavku zasedanja nastavili su, međutim, da stoje ispred svojih poslaničkih klupa i skupštinske govornice i blokiraju rad.

Poslanik Srpske liste Bojan Mitić rekao je za agenciju Beta da je u takvim uslovima predsednik skupštine Kadri Veselji rekao da prekida današnje zasedanje.

Samim tim neće biti održana ni sednica parlamenta zakazana za sutra.

Mitić je rekao da je Veselji za narednu sedmicu zakazao sastanak Predsedništva parlamenta i naglasio da ubuduće neće dozvoliti ometanje rada skupštine.

Na dnevnom redu današnje sednice su zakon o ličnoj karti, zakon o geografskim oznakama i imenima porekla, kao i formiranje komisije za izbor člana borda Radio-televizije Kosova iz srpske zajednice.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020