Vesti
Politika

Ponovno glasanje 16. aprila

Na večerašnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) je doneto Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na parlamentarnim izborima. Glasanje će biti ponovljeno u subotu, 16. aprila, a istog datuma biće i ponovljeni predsednički izbori na 21 mestu.
Ponovno glasanje 16. aprila
Glasanje u Beogradu na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji (Foto Nenad Đorđević/FoNet)

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, glasanje će biti ponovljeno u subotu, a ne u narednu nedelju, da bi se ispunio zakonski uslov da ponovljeni izbori budu održani najkasnije deset dana od donošenja Rešenja o ponavljanju izbora.

Na sednici RIK-a je doneta i odluka da se ispravi „laka greška“ sa biračkog mesta u Amabasadi Srbije u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gde u zapisnik nije bio unet broj birača upisanih u birački spisak – 1.196, što će biti naknadno uneto.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na predsedničkim izborima 3. aprila, i na kojima su izbori poništeni.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da će izbori za predsednika Republike biti ponovljeni na 21 biračkom mestu u subotu, 16. aprila.

Doneto je i rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odnora 31, 32 i 49 u inostranstvu, koji su imali "lake greške".

Na biračkom mestu Doha u Kataru u zapisnik biračkog odbora biće uneto 119 birača, koliko je izašlo na izbore, a što nije bilo upisano.

U zapisniku biračkog odbora Toronto u Kanadi birački odbor je pogrešno upisao broj nevažećih glasačkih listića: tri umesto dva, što će RIK ispraviti, a usvojen je i predlog ispravke zapisnika sa biračkog mesta u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, gde je utvrdjeno da ima pet nevažećih listića i da se u glasačkoj kutiji nalazi 538 a ne 537 glasačkih listića.

Neizvesni rezultati lokalnih izbora u Beogradu

Sudbina lokalnih izbora u Beogradu još uvek je nepoznata. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sutra uveče će odgovoriti hoće li prihvatiti da sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom razgovara o ponavljanju izbora u Beogradu.

Na pitanje redakcije Danasa da li bi prihvatio da sa Đilasom razgovara o ponavljanju izbora u Beogradu, iz kabineta predsednika Srbije je saopšteno da će Vučić sutra uveče, prilikom gostovanja na Radio-televitiji Srbije, odgovoriti Đilasu.

Dragan Đilas je danas rekao da je spreman da razgovara sa Vučićem o ponavljanju izbora u Beogradu.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da je na izborima u Beogradu dokumentovano na stotine nepravilnosti, odnosno "masovna krađa glasova Beograđana".

Kako ističu, o glasovima građana, ma kome oni išli, neće biti pregovora, niti bilo kakvih dogovora sa predsednikom države, niti sa bilo kim drugim.

"Napominjemo da sa izbornom voljom građana nema trgovine i da ukoliko pravde ne bude u institucijama - biće je na ulicama", poručili su iz tog pokreta.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022