Vesti
Politika

Ponovno glasanje 16. aprila

Na večerašnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) je doneto Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na parlamentarnim izborima. Glasanje će biti ponovljeno u subotu, 16. aprila, a istog datuma biće i ponovljeni predsednički izbori na 21 mestu.
Ponovno glasanje 16. aprila
Glasanje u Beogradu na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji (Foto Nenad Đorđević/FoNet)

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, glasanje će biti ponovljeno u subotu, a ne u narednu nedelju, da bi se ispunio zakonski uslov da ponovljeni izbori budu održani najkasnije deset dana od donošenja Rešenja o ponavljanju izbora.

Na sednici RIK-a je doneta i odluka da se ispravi „laka greška“ sa biračkog mesta u Amabasadi Srbije u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gde u zapisnik nije bio unet broj birača upisanih u birački spisak – 1.196, što će biti naknadno uneto.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na predsedničkim izborima 3. aprila, i na kojima su izbori poništeni.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da će izbori za predsednika Republike biti ponovljeni na 21 biračkom mestu u subotu, 16. aprila.

Doneto je i rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odnora 31, 32 i 49 u inostranstvu, koji su imali "lake greške".

Na biračkom mestu Doha u Kataru u zapisnik biračkog odbora biće uneto 119 birača, koliko je izašlo na izbore, a što nije bilo upisano.

U zapisniku biračkog odbora Toronto u Kanadi birački odbor je pogrešno upisao broj nevažećih glasačkih listića: tri umesto dva, što će RIK ispraviti, a usvojen je i predlog ispravke zapisnika sa biračkog mesta u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, gde je utvrdjeno da ima pet nevažećih listića i da se u glasačkoj kutiji nalazi 538 a ne 537 glasačkih listića.

Neizvesni rezultati lokalnih izbora u Beogradu

Sudbina lokalnih izbora u Beogradu još uvek je nepoznata. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sutra uveče će odgovoriti hoće li prihvatiti da sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom razgovara o ponavljanju izbora u Beogradu.

Na pitanje redakcije Danasa da li bi prihvatio da sa Đilasom razgovara o ponavljanju izbora u Beogradu, iz kabineta predsednika Srbije je saopšteno da će Vučić sutra uveče, prilikom gostovanja na Radio-televitiji Srbije, odgovoriti Đilasu.

Dragan Đilas je danas rekao da je spreman da razgovara sa Vučićem o ponavljanju izbora u Beogradu.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da je na izborima u Beogradu dokumentovano na stotine nepravilnosti, odnosno "masovna krađa glasova Beograđana".

Kako ističu, o glasovima građana, ma kome oni išli, neće biti pregovora, niti bilo kakvih dogovora sa predsednikom države, niti sa bilo kim drugim.

"Napominjemo da sa izbornom voljom građana nema trgovine i da ukoliko pravde ne bude u institucijama - biće je na ulicama", poručili su iz tog pokreta.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022