Vesti
Politika

Ponovno brojanje glasova na 51 mestu

Izborni panel za predstavke i žalbe na Kosovu odlučio je da se ponovo prebroje glasovi sa 51 glasačkog mesta na parlamentarnim izborima održanim 8. juna.
Ponovno brojanje glasova na 51 mestu
Parlamentarni izbori 2014 (foto Kim)

Član CIK-a Nenad Rikalo rekao je da će danas biti završeno ponovno brojanje glasova.

„Panel za žalbe doneo je odluku da se na 51-nom biračkom mestu ponovo prebroje glasovi, od toga su na trinaest mesta glasovi kompletnih političkih subjekata, a na ostalim mestima samo za kandidate određenih političkih subjekata“, kaže Rikalo.

Rikalo je dodao da će rezultati biti poznati u toku dana.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 60 žalbi na konačne rezultate izbora. Među žalbama najviše je bilo pritužbi kandidata za poslanike koji dovode u pitanje konačne rezultate.

Najveći broj žalbi se odnosio na moguće nepravilnosti u prebrojavanju glasova među pripadnicima iste partije ili koalicije, a sve žalbe se odnose na način prebrojavanja glasova.

Posle prebrojavanja glasova i utvrđivanja rezultata, nezadovoljni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Kosova koji u roku od pet dana treba da odluči o žalbama. Posle toga, CIK će potvrditi izborne rezultate.

Posle potvrđivanja rezultata u roku od 30 dana treba da bude konstituisana Skupština Kosova, nakon čega kosovska predsednica treba da odredi mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020