Vesti
Politika

Ponovno brojanje glasova na 51 mestu

Izborni panel za predstavke i žalbe na Kosovu odlučio je da se ponovo prebroje glasovi sa 51 glasačkog mesta na parlamentarnim izborima održanim 8. juna.
Ponovno brojanje glasova na 51 mestu
Parlamentarni izbori 2014 (foto Kim)

Član CIK-a Nenad Rikalo rekao je da će danas biti završeno ponovno brojanje glasova.

„Panel za žalbe doneo je odluku da se na 51-nom biračkom mestu ponovo prebroje glasovi, od toga su na trinaest mesta glasovi kompletnih političkih subjekata, a na ostalim mestima samo za kandidate određenih političkih subjekata“, kaže Rikalo.

Rikalo je dodao da će rezultati biti poznati u toku dana.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 60 žalbi na konačne rezultate izbora. Među žalbama najviše je bilo pritužbi kandidata za poslanike koji dovode u pitanje konačne rezultate.

Najveći broj žalbi se odnosio na moguće nepravilnosti u prebrojavanju glasova među pripadnicima iste partije ili koalicije, a sve žalbe se odnose na način prebrojavanja glasova.

Posle prebrojavanja glasova i utvrđivanja rezultata, nezadovoljni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Kosova koji u roku od pet dana treba da odluči o žalbama. Posle toga, CIK će potvrditi izborne rezultate.

Posle potvrđivanja rezultata u roku od 30 dana treba da bude konstituisana Skupština Kosova, nakon čega kosovska predsednica treba da odredi mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020