Vesti
Politika

Ponovno brojanje glasova na 51 mestu

Izborni panel za predstavke i žalbe na Kosovu odlučio je da se ponovo prebroje glasovi sa 51 glasačkog mesta na parlamentarnim izborima održanim 8. juna.
Ponovno brojanje glasova na 51 mestu
Parlamentarni izbori 2014 (foto Kim)

Član CIK-a Nenad Rikalo rekao je da će danas biti završeno ponovno brojanje glasova.

„Panel za žalbe doneo je odluku da se na 51-nom biračkom mestu ponovo prebroje glasovi, od toga su na trinaest mesta glasovi kompletnih političkih subjekata, a na ostalim mestima samo za kandidate određenih političkih subjekata“, kaže Rikalo.

Rikalo je dodao da će rezultati biti poznati u toku dana.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 60 žalbi na konačne rezultate izbora. Među žalbama najviše je bilo pritužbi kandidata za poslanike koji dovode u pitanje konačne rezultate.

Najveći broj žalbi se odnosio na moguće nepravilnosti u prebrojavanju glasova među pripadnicima iste partije ili koalicije, a sve žalbe se odnose na način prebrojavanja glasova.

Posle prebrojavanja glasova i utvrđivanja rezultata, nezadovoljni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Kosova koji u roku od pet dana treba da odluči o žalbama. Posle toga, CIK će potvrditi izborne rezultate.

Posle potvrđivanja rezultata u roku od 30 dana treba da bude konstituisana Skupština Kosova, nakon čega kosovska predsednica treba da odredi mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021
Rada Trajković: MUP mi ukinuo obezbeđenje
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je za portal Nova.rs da joj je MUP Srbije ukinuo obezbeđenje. Trajkovićeva je kazala da joj je rečeno da je "prošla potreba za praćenjem, s obzirom na to je da relaksirana njena bezbednost".
  • 23.02.2021
Kurti: Otvorićemo novo poglavlje u dijalogu
Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će Priština otvoriti novo poglavlje kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.
  • 22.02.2021
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
  • 22.02.2021
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
  • 22.02.2021