Vesti
Politika

Ponovljena ponuda SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj razgovarao je juče u Pentagonu sa zamenicom pomoćnika ministra odbrane Laurom Kuper i tom prilikom je ponovio ponudu Prištine da Sjedinjene Države uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu.
Ponovljena ponuda SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu
Laura Kuper i Armend Mehaj (Foto Tviter Armend Mehaj)

Mehaj je ponovio ponudu Sjedinjenim Američkim Državama da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu, kako bi doprinele povećanju bezbednosti i stabilnosti na regionalnom nivou, navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva odbrane.

Mehaj i Kuper su se dogovorili da povećaju učešće u zajedničkim misijama i vežbama američke vojske i KBS.

Mehaj je sa Laurom Kuper postigao i dogovore o konkretnim akcijama u vezi sa članstvom u Partnerstvu za mir, vojnim akvizicijama putem FMS (Forin Militari Sejl), unapređenju saradnje u oblasti sajber odbrane, o povećanju učešća u zajedničkim misijama i o vežbama američke vojske i KBS, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj se tokom službene posete Sjedinjenim Državama prošlog petka sastao sa zamenikom sekretara Ministarstva odbrane SAD Kolinom Kalom, kome je, u ime Vlade Kosova ponudio mogućnost za uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022