Vesti
Politika

Ponoš: Vučić je pristao, samo bi da preformuliše

Lider Pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je da je "odbrana" predsednika Srbije i Srpske napredne stranke oko rešavanja kosovskog problema "ni luk jeo, ni luk mirisao" neodrživa, jer je 1999. godine bio u tadašnjoj Vladi Srbije.
Ponoš: Vučić je pristao, samo bi da preformuliše
Zdravko Ponoš (Foto Medija Centar Beograd)

"Gde je bio kad su paljene ambasade, kad su bili Briselski i Vašingtonski sporazum. Šta je tada jeo i mirisao, kako sada odjednom on ni za šta nije kriv. I onda na kraju kaže da je teška situacija i moraće nadležni organi da preuzmu i donesu odluku Vlada, Skupština, konsultovaće crkvu, SANU, ne znam koga. Pa što ih do sada nisi konsultovao, što si dosad o svemu odlučivao", zapitao je Ponoš u gostovanju na televiziji Nova, navodi se u saopštenju stranke SRCE.

On je konstatovao da je Vučić u obraćanju u ponedeljak uveče uveo i "dramski zaplet", kad je rekao da su mu predstavnici "petorke" tri puta rekli da će doći "do prekida evrointegracija, zaustavljanja i povlačenja investicija" i da je morao sam da tri puta reaguje, jer nije imao koga da pita.

"Pa, što si sam, zar se to tako radi? Umesto da imaš savetnika da ti bira odela iz fundusa, što nisi našao savetnika za međunarodne odnose. Pa nema Kosovo u fundusu, da potrošiš jedno Kosovo pa uzmeš drugo iz fundusa", naglasio je Ponoš, stoji u saopštenju stranke Srbija centar (SRCE).

Prema njegovom mišljenju, u obraćanju Vučića u ponedeljak uveče ponovo se videla gluma, koja je započeta ranije, i sinoć je bila samo epizoda.

"Ako bi mogli da prevedemo - Vučić je pristao na to što je dobio na stolu, traži se mogućnost da se preformuliše, da bi se lakše ‘progutalo’. S druge strane, on traži način da odgovornost za preuzimanje i potpisivanje tog dokumenta prebaci na nekog drugog, da podeli, a da kamere ipak ostanu na njemu", kazao je Ponoš.

On je ocenio da je jasno da nema ništa od Vučićeve ostavke na čelu partije i države, jer se radi o pokušaju da se homogenizije SNS, kao i šira javnost, jer "ovde nije priča briga o Kosovu, nego o njemu".

"Sve vreme je bila priča o njemu kao Isusu. Ne bi me čudilo da se u dogledno vreme opet lansira priča da mu prete atentatima", ukazao je Ponoš.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, Ponoš je istakao da će Vučić zbog potpisivanja sporazuma o Kosovu, verovatno ostati još koju godinu na vlasti u Srbiji, jer "njima treba da se pospremi stanje i regionu i ratosiljaju ruskog uticaja", a da im "Vučić duguje za ‘zapakuje’ Kosovo kao što je obećao".

"Vučić će sada biti faktor mira i stabilnosti, i on će za par godina to da realizuje, i posle toga će biti potrošen. To znači da ćemo morati da ga izdržimo još neko vreme, a on će morati, da bi to mogao da isporuči i odupre uticaju ruskog faktora, reći: Nemojte da mi pričate o vladavini prava", ocenio je Ponoš.

On je ponovio da Vučićeva vlast trenutno želi da "ankeriše" konstruktivnu levicu, koja će reći da je Kosovo "takvo kakvo jeste, izgubljeno 1999. godine", i da treba da se ide u EU, računajući da više nema tog problema, a s druge strane je kontrolisana desnica, koja će malo time da se bavi, ali ne previše.

"On se potrudio da postavi te svoje pijune na šahovskoj tabli. Uz medije, on misli da može sve to da spakuje", objasnio je Ponoš.

Ponoš je upozorio da se i dalje ne zna šta je to Vučić dogovorio sa "petorkom" međunarodnih izaslanika, potpisivao, ni šta piše u nekim aneksima sporazuma, koji će biti tajni.

"On je privatizovao spoljnu politiku. Šta je radio 9. decembra sam u Briselu, s kim je razgovarao. Ne vodi se tako država", zaključio je Ponoš, koji je Vučića pozvao da javno kaže više detalja o toj svojoj poseti.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023