Vesti
Politika

Ponoš: Srbija ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije

Predsednički kandidat Ujedinjene Srbije general Zdravko Ponoš, izjavio je da nijedna demokratski izabrana vlast u Srbiji ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Ponoš: Srbija ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije
Zdravko Ponoš (Foto N1)

Ponoš je za Novi magazin kazao da Srbija mora da pomogne svim stanovnicima svoje, kako ističe, južne pokrajine, i Srbima i Albancima, da žive kvalitetnije i u miru.

„Onog momenta kada je Aleksandar Vučić počeo da koristi Kosovo kao mehanizam dodvoravanja zapadnim silama, tada su kola krenula nizbrdo. Prilično je očigledno da je on i došao na vlast obećavajući da će Kosovo da reši u skladu s interesima zapada. On je dao Prištini sve što je od njega traženo, a Beograd i Srbi na Kosovu nisu dobili ništa“, istakao je on.

Ponoš je s žaljenjem konstatovao da se vlast nije izborila ni za formiranje Zajednice srpskih opština.

„I sad se on (Vučić) žali naciji kako je prevaren. Ozbiljan predsednik bi se preispitao i rekao: ‘Ne da ne treba da se kandidujem, već moram sam da odem kad sam dozvolio da budem tako izmanipulisan’. Skandalozno je bilo sedenje na hoklici u Vašingtonu, kada je Kosovo nosio kao izbornu donaciju u kampanji Donalda Trampa. To nikada ne bi uradio nijedan odgovoran predsednik države“, naglasio je on.

Dodao je da je Aleksandar Vučić iskoristio Srpsku listu, koja je filijala SNS-a, za stvaranje sopstvene glasačke mašinerije na Kosovu, pod pretnjama i ucenama.

„Ministri Srpske liste ne zastupaju interese srpskog naroda, već se bave nekim mračnim poslovima“, ocenio je Ponoš.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022