Vesti
Politika

Ponoš: Sastanak u Ohridu biće "uterivanje ovaca u tor"

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu biće "uterivanje ovaca u tor", a predlog sporazuma je loš jer Srbija ne sme da izgubi "nešto što samo jednom može da se izgubi", izjavio je lider pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš.

Ponoš: Sastanak u Ohridu biće
Zdravko Ponoš (Foto N1)

„Izgubićemo mogućnost da ne izgubimo ovo što sad imamo – a nismo sve izgubili“, rekao je Ponoš u emisiji Iza vesti.

Na pitanje – zar teritorija Kosova i Metohije nije izgubljena potpisivanjem vojnotehničkog sporazuma 1999, kaže da, da je tako, sada ne bi bilo potrebe za pregovorima.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije naveo je da Kosovo „nismo ratom izgubili“.

Ponoš je kazao da se ne zalaže za ratovanje za Kosovo, ali da ne treba priznati da to administrativno nije Srbija.

Ocenio je da ako ova vlast ne potpiše sporazum postoji prilika da neko drugi bolje pregovara.

„Ja nisam nikad rekao da je Aleksandar Vučić izdajnik, ja samo mislim da je on vrhunski nesposoban čovek u istorijski važnom trenutku na izuzetno važnom mestu“, rekao je Ponoš.

Ipak, kako je rekao, to ne znači da se slaže sa pokretom Dveri, Zavetnicima i Novim DSS-om, jer „oni ne vide Srbiju u EU“.

Predsednika Srbije je optužio da je pristajanjem na „evropski predlog“ stvorio platformu da Kosovo prizna pet EU zemalja koje to još nisu učinile.

 Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023