Vesti
Politika

Ponoš: Nema razloga sumnjati u tvrdnje Lajčaka

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je da nema razloga da se ne veruje tvrdnji izaslanika EU Miroslava Lajčaka koji je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti formalno prihvatiti ponuđeni sporazum na sastanku u ponedeljak u Briselu.

Ponoš: Nema razloga sumnjati u tvrdnje Lajčaka
Zdravko Ponoš (Printskrin FoNet/Kvaka 23)


Kako je saopšteno iz pokreta, Ponoš je za televiziju Nova S kazao da će Vučić i Kurti „imati zaruke (veridbu)“ u Briselu i da „kumovi koji su taj brak ugovorili“ neće tolerisati njihovo predomišljanje nakon svih obećanja koja su dobili i nakon svega što su uložili.

Ponoš je dodao da, iako se u ponuđenom sporazumu ne govori o eksplicitnom priznanju Kosova od strane Srbije kao ni o članstvu Kosova u UN, takav sporazum otvara prostor da „pet EU nepriznavača tumače da Srbija ipak posredno prihvata kosovsku državost i da se ne protivi članstvu Kosova u UN“.

„Sporazum koji bi bio dobar za Srbiju trebalo bi da sadrži eksplicitne klauzule da se to ne podrazumeva, odnosno da Kosovo neće u UN“, naveo je.

Ponoš je rekao da ne vidi kako će ovakav sporazum unaprediti „kvalitet života i građana Srbije i građana Kosova“.

„Jasno mi je zašto zapadni akteri insistiraju da se sporazum potpiše: njima je prioritet rešavanje krizne situacije u regionu, kako on ne bi bio plodno tlo za ruski uticaj, a ne rešavanje problema koji pritiskaju obične građane. Jasno je i šta sporazumom dobija Priština. Nije jasno i ne piše šta dobija Srbija, šta je to veliko što američki zvaničnici najavljuju da će Srbija da dobije“, rekao je Ponoš.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023