Vesti
Politika

Ponoš: Nejasan pravni osnov

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je da nije sasvim jasno šta podrazumeva podizanje borbene gotovosti vojske na način kako se to radi, kao ni koji pravni osnov je primenjen u odluci o stavljanju policije pod komandu vojske, saopštila je ta organizacija.
Ponoš: Nejasan pravni osnov
Zdravko Ponoš (Foto Zoran Mrđa/FoNet)

"Ovde kao da postoji nešto što je redovno povišeno, to je otprilike kad je Vučić ljut. Onda ima kad je mnogo ljut, tada imamo šest haubica na putu i onda sad ima kad je najviši nivo, to je ono kada je vrhovni komandant na putu. Šta je sledeće? Verovatno kad on bude u ’Karašu’ u podzemnom objektu. Jedino ne znam kako će Pink da spakuje sa sobom tamo", rekao je Ponoš u gostovanju na televiziji N1.

Komentarišući ponašanje vlasti u aktielnoj krizi na Kosovu, Ponoš je rekao da ona pokušava da nađe nekakav scenario da se barikade raspuste.

Vučić podiže ulog kako bi deeskalacija bila neminovna, a to podrazumeva i da se pre praznika razmontiraju te barikade koje nisu postigle nikakav efekat, a Srbi na severu su u stvari blokirani, ocenio je Ponoš.

Kada je u pitanju ponašanje kosovske administracije, on je ukazao da je celu stvar naravno zakuvao Aljbin Kurti i vlast u Prištini, "oni su vukli bele figure i izazivali Vučićevu predvidljivu reakciju".

"Non-stop ga dovode u situaciju da puca sebi u noge. Na kraju sve se svelo na to da on pozajmljuje autoritet od dve institucije koje u našem društvu imaju veliki ugled i poverenje, a to su vojska i crkva. Odlazi po blagoslov kod patrijarha, samo što još nije odlučio da li će biti Lazar ili Miloš", konstatovao je on.

Govoreći o zabrani ulaska patrijarhu na Kosovo, Ponoš je naglasio da je to nedopustivo i da je po sredi ponovo Kurtijeva provokacija na koju je srpska strana predvidivo reagovala.

"Normalno je da patrijarh ode dole. Mislim da bi bilo dobro da provodi malo više vremena dole, a ne da ide samo za katolički Božić. On bi mogao da razgovara i sa Kurtijem i sa svima tamo i da smiruje strasti. Nema koristi od ponoćnih sastanala sa Vučićem", naveo je on.

Ponoš smatra da se i međunarodni akteri neodgovorno ponašaju jer "otišli su na božićne praznike potcenjujući rizik i računajući da ne postoji stvarna namera za ulazak u oružani sukob, a stvari mogu da se otmu kontroli, dovoljno je da padne neki ljudski život".Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023