Vesti
Politika

“Pomirenje kad priznate Kosovo”

Aljbin Kurti izjavio da će do pomirenja doći kada Srbija bude priznavala nezavisnost Kosova i bude spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću.
“Pomirenje kad priznate Kosovo”
Aljbin Kurti (Foto mondo.rs)

"Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvek da potisne", rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje za najnoviji beogradski nedeljnik NIN.
 
Odgovarajući na pitanje zašto zahteva da vodi pregovore s Beogradom, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) nakon tih pregovora, on je kazao da se protivi "bezuslovnim razgovorima sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova".

Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.

"Šta će nam pomirenje izmedju prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo 19, a traje i u 21. veku, nije sukob izmedju Albanaca i Srba nego sukob izmedju albanskog naroda i države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posledica protivrečnih interesa", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovek i gradjanin biti u centru pažnje.

Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).

"Svi se sećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije iz prošlog veka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo", rekao je Kurti.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020