Vesti
Politika

“Pomirenje kad priznate Kosovo”

Aljbin Kurti izjavio da će do pomirenja doći kada Srbija bude priznavala nezavisnost Kosova i bude spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću.
“Pomirenje kad priznate Kosovo”
Aljbin Kurti (Foto mondo.rs)

"Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvek da potisne", rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje za najnoviji beogradski nedeljnik NIN.
 
Odgovarajući na pitanje zašto zahteva da vodi pregovore s Beogradom, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) nakon tih pregovora, on je kazao da se protivi "bezuslovnim razgovorima sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova".

Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.

"Šta će nam pomirenje izmedju prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo 19, a traje i u 21. veku, nije sukob izmedju Albanaca i Srba nego sukob izmedju albanskog naroda i države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posledica protivrečnih interesa", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovek i gradjanin biti u centru pažnje.

Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).

"Svi se sećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije iz prošlog veka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo", rekao je Kurti.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020