Vesti
Politika

„Pomirenje dug proces, istina neophodna“

Drugi konsultativni sastanak u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje održan je uz prisustvo predstavnika civilnog sektora i medija. Iako pozdravljaju inicijativu, mnogi su skeptični po pitanju njene uspešnosti.
„Pomirenje dug proces, istina neophodna“
Sa sastanka (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je na drugom sastanku u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje civilni sektor i medije da daju doprinos tome da kosovsko društvo ne bude talac prošlosti.

„Veoma je bolno da danas generacije koje su se rodile nakon rata, drugu stranu vide kao neprijatelje i kao potencijalnu opasnost, a ni u jednoj okolnosti kao susede i sugrađane“, rekao je Tači.

Međuministarska radna grupa za suočavanje sa prošlošću već je formirana pre par godina i do sada nije dala nikakve rezultate, već je poslužila da se Kosovo prikaže kao demokratsko i uređeno društvo, kaže Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju, dodajući da postoji sumnja da će i ova inicijativa doživeti istu sudbinu.

„I hoće, ukoliko se samoj istini i pomirenju ne pristupi na jedan sveobuhvatan način uz učešće relevantnih predstavnika svih zajednica, ukoliko politička korektnost i potreba za očuvanjem tog imidža Kosova ne bude predstavljena kao prioritetna tema, već ukoliko Komisija zaista radi sa osetljivim pitanjima koja će možda biti nezgodna za sve strane na Kosovu“, kaže Maksimović.

Među osetljivim pitanjima je i pitanje nestalih. Za pronalaženje istine o sudbini preko 1.600 nestalih lica na Kosovu potrebna je uska saradnja Srba i Albanaca, kaže Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

„Mnogo je važnije da se priznaju žrtve. Iz ugla žrtava je vrlo važno da im se priznaje ta bol, bez obzira na to sa koje su strane žrtve, a sa koje počinioci. To može da utiče u velikoj meri na pomirenje, ali je ono socijalni proces koji može da traje decenijama“, kaže Bljakaj.

Sastanku je prisustvovao i koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović koji je rekao da je ova inicijativa trebalo da bude pokrenuta mnogo ranije iako, dodaje, nikada nije kasno za priču i pomirenje.

„Svi mi moramo u svojim sredinama preneti ljudima da je neophodno da uspostavimo kontakte, da razmišljamo trezveno, zbog budućnost naših pokolenja“, kaže Trifunović.

Kako je najavljeno, Komisija za istinu i pomirenje prikupljaće dokaze iz svih izvora, organizovaće sastanke i medijski se promovisati, a biće osnovane i lokalne komisije za pomirenje.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020