Vesti
Politika

„Pomirenje dug proces, istina neophodna“

Drugi konsultativni sastanak u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje održan je uz prisustvo predstavnika civilnog sektora i medija. Iako pozdravljaju inicijativu, mnogi su skeptični po pitanju njene uspešnosti.
„Pomirenje dug proces, istina neophodna“
Sa sastanka (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je na drugom sastanku u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje civilni sektor i medije da daju doprinos tome da kosovsko društvo ne bude talac prošlosti.

„Veoma je bolno da danas generacije koje su se rodile nakon rata, drugu stranu vide kao neprijatelje i kao potencijalnu opasnost, a ni u jednoj okolnosti kao susede i sugrađane“, rekao je Tači.

Međuministarska radna grupa za suočavanje sa prošlošću već je formirana pre par godina i do sada nije dala nikakve rezultate, već je poslužila da se Kosovo prikaže kao demokratsko i uređeno društvo, kaže Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju, dodajući da postoji sumnja da će i ova inicijativa doživeti istu sudbinu.

„I hoće, ukoliko se samoj istini i pomirenju ne pristupi na jedan sveobuhvatan način uz učešće relevantnih predstavnika svih zajednica, ukoliko politička korektnost i potreba za očuvanjem tog imidža Kosova ne bude predstavljena kao prioritetna tema, već ukoliko Komisija zaista radi sa osetljivim pitanjima koja će možda biti nezgodna za sve strane na Kosovu“, kaže Maksimović.

Među osetljivim pitanjima je i pitanje nestalih. Za pronalaženje istine o sudbini preko 1.600 nestalih lica na Kosovu potrebna je uska saradnja Srba i Albanaca, kaže Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

„Mnogo je važnije da se priznaju žrtve. Iz ugla žrtava je vrlo važno da im se priznaje ta bol, bez obzira na to sa koje su strane žrtve, a sa koje počinioci. To može da utiče u velikoj meri na pomirenje, ali je ono socijalni proces koji može da traje decenijama“, kaže Bljakaj.

Sastanku je prisustvovao i koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović koji je rekao da je ova inicijativa trebalo da bude pokrenuta mnogo ranije iako, dodaje, nikada nije kasno za priču i pomirenje.

„Svi mi moramo u svojim sredinama preneti ljudima da je neophodno da uspostavimo kontakte, da razmišljamo trezveno, zbog budućnost naših pokolenja“, kaže Trifunović.

Kako je najavljeno, Komisija za istinu i pomirenje prikupljaće dokaze iz svih izvora, organizovaće sastanke i medijski se promovisati, a biće osnovane i lokalne komisije za pomirenje.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020