Vesti
Politika

„Pomirenje dug proces, istina neophodna“

Drugi konsultativni sastanak u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje održan je uz prisustvo predstavnika civilnog sektora i medija. Iako pozdravljaju inicijativu, mnogi su skeptični po pitanju njene uspešnosti.
„Pomirenje dug proces, istina neophodna“
Sa sastanka (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je na drugom sastanku u vezi sa formiranjem Komisije za istinu i pomirenje civilni sektor i medije da daju doprinos tome da kosovsko društvo ne bude talac prošlosti.

„Veoma je bolno da danas generacije koje su se rodile nakon rata, drugu stranu vide kao neprijatelje i kao potencijalnu opasnost, a ni u jednoj okolnosti kao susede i sugrađane“, rekao je Tači.

Međuministarska radna grupa za suočavanje sa prošlošću već je formirana pre par godina i do sada nije dala nikakve rezultate, već je poslužila da se Kosovo prikaže kao demokratsko i uređeno društvo, kaže Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju, dodajući da postoji sumnja da će i ova inicijativa doživeti istu sudbinu.

„I hoće, ukoliko se samoj istini i pomirenju ne pristupi na jedan sveobuhvatan način uz učešće relevantnih predstavnika svih zajednica, ukoliko politička korektnost i potreba za očuvanjem tog imidža Kosova ne bude predstavljena kao prioritetna tema, već ukoliko Komisija zaista radi sa osetljivim pitanjima koja će možda biti nezgodna za sve strane na Kosovu“, kaže Maksimović.

Među osetljivim pitanjima je i pitanje nestalih. Za pronalaženje istine o sudbini preko 1.600 nestalih lica na Kosovu potrebna je uska saradnja Srba i Albanaca, kaže Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

„Mnogo je važnije da se priznaju žrtve. Iz ugla žrtava je vrlo važno da im se priznaje ta bol, bez obzira na to sa koje su strane žrtve, a sa koje počinioci. To može da utiče u velikoj meri na pomirenje, ali je ono socijalni proces koji može da traje decenijama“, kaže Bljakaj.

Sastanku je prisustvovao i koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović koji je rekao da je ova inicijativa trebalo da bude pokrenuta mnogo ranije iako, dodaje, nikada nije kasno za priču i pomirenje.

„Svi mi moramo u svojim sredinama preneti ljudima da je neophodno da uspostavimo kontakte, da razmišljamo trezveno, zbog budućnost naših pokolenja“, kaže Trifunović.

Kako je najavljeno, Komisija za istinu i pomirenje prikupljaće dokaze iz svih izvora, organizovaće sastanke i medijski se promovisati, a biće osnovane i lokalne komisije za pomirenje.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021