Vesti
Politika

“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Entoni Godfri (Foto Tanjug, Zoran Kujundžić)

U intervjuu za magazin CorD, Godfri je rekao da bi ova saradnja ojačala poverenje između dve strane i dovela i do unapređenja saradnje u drugim oblastima.

“Možda nam je stvarno pomirenje između Beograda i Prištine na dohvat ruke. Nema razloga za dalja odlaganja", rekao je Godfri.

Na pitanje kakva je sudbina angažmana dvojice američkih izaslanika za region i dijalog Beograda i Prištine, u slučaju promene u Beloj kući nakon novembarskih izbora, Godfri je rekao da "povratak dijalogu Beograda i Prištine nije partijsko pitanje" i da ne očekuje nikakve promene u stavu SAD, jer su "stabilnost i napredak u regionu ciljevi koje podržavaju obe glavne političke partije u Americi".

"Ne mogu da komentarišem same izbore, ali uveravam vas da će ovaj region u svakom slučaju ostati značajan za Vašington, kao i za moj tim u Ambasadi SAD u Beogradu, bez obzira na ishod izbora u novembru. Svi mi ćemo nastaviti da pružamo podršku miru, napretku i evropskoj budućnosti ljudi u ovom regionu", rekao je Godfri.

Na pitanje da li je realno da do američkih izbora bude postignut bar nekakav sporazum Beograda i Prištine, Godfri je rekao "zašto da ne".

"Meni se čini da je sasvim realno da predstavnici obe strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unapredio živote građana i doneo stabilnost regionu. Nastavak tenzija sprečava mogućnost za dalji rast i napredak svih u regionu. Svi mi, uključujući specijalnog predsednikovog izaslanika (predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda) Grenela, Belu kuću, Stejt department i moj tim u Ambasadi u Srbiji, delimo ubeđenje da je uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate", zaključio je Godfri.Ostale vesti

Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020