Vesti
Politika

Politiko: Sastanak u Berlinu otkrio nedostatke spoljne politike EU

"Neuspeh da se izađe iz ćorsokaka oko dijaloga Srbije i Kosova na nedavno održanom sastanku u Berlinu ukazuje na nedostatke spoljne politike Evropske unije", piše portal Politiko.
Politiko: Sastanak u Berlinu otkrio nedostatke spoljne politike EU
Samit u Berlinu (Foto DPA/PIXSELL)

Francuski predsednik Emanuel Makron otišao je u Berlin ranije ove nedelje da bude sudomaćin samita vođa Zapadnog Balkana zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa ciljem da se podstaknu pregovori između Srbije i Kosova, podseća se u članku.

Frustrirani neuspehom Evropske unije da sklopi dogovor kojim bi se smirile tenzije Merkel i Makron rešili su da uzmu stvari u svoje ruke, ali kada je samit završen u ranim jutarnjim satima u utorak verovatno su poželeli da nisu, piše autor članka.

Umesto da ostvare proboj Merkel i Makron su nesvesno javnosti prikazali disfunkcionalnu evropsku diplomatiju.

"Samit je ukazao ne samo na podele između Kosova i Srbije, nego takođe između Pariza i Berlina i između zemalja članica EU i njenog aparata za spoljnu politiku u Briselu", navodi se u članku.

Tenzije između Beograda i Prištine ponovo su izbile kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije kao odgovor na napore Beograda da blokira međunarodno priznavanje Prištine, a Beograd je jasno dao na znanje da neće dalje učestvovati u dijalogu između dve strane ako se takse ne ukinu, podseća autor.

Uoči samita izgledalo je da ni Kosovo ni Srbija nisu spremne ni malo da popuste oko dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, tako da su se neke diplomate privatno pitale da li treba samit da se uopšte održi.

U ovom slučaju učesnici nisu mogli da se slože ni oko uopštenih zaključaka koje su Berlin i Pariz razdelili pred samit.

Makron i Merkel se nadali da iskoriste zamah oko Makedonije

Uprkos njihovom neslaganju i Makron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah zbog sporazuma između Grčke i Severne Makedonije oko imena da ostvare neku vrstu prodora oko Srbije i Kosova.

Bili su razočarani. Sastanak na kome su još bile vođe iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije i koji je trebalo takođe da razmatra aspiracije regiona ka EU brzo se zaglibio u blokadi između Srbije i Kosova.

Stigle su kritike da je daleko od popravljanja situacije nespretna diplomatija Berlina i Pariza samo još pogoršala stvari.

Jedina srećna osoba je bila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, rekao je jedan učesnik, prenosi Politiko.

Autor ukazuje da su organizovanjem samita van okrilja EU koji vodi svoj proces namenjen normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Francuska i Nemačka zapravo pokušali da preuzmu inicijativu od Brisela.

Mogerini jeste bila pozvana ali joj je data mala uloga na sastanku.

Samit je skrenuo sa puta odmah čim je počeo. Kosovska delegacija je bila podeljena oko toga da li da prihvati kompromis, predsednik Hašim Tači prihvatao je neku vrstu dogovora, ali takse spadaju pod ovlašćenja premijera Ramuša Haradinaja, njegovog političkog rivala.

Haradinaj je jasno rekao da njegova vlada neće odustati od taksi dok Srbija zvanično ne prizna suverenitet Kosova.

Pošto je više sati pokušavao da ubedi kosovskog premijera da prihvati kompromis da smiri spor sa Srbijom Makron se oštro rekao Haradinaju da "nije u položaju da traži bilo šta", dok je grupa vodđa iz regiona posmatrala, prenelo je dvoje ljudi koji su tome prisustvovali u Berlinu.

Za vreme pauze Merkel i Makron su se odvojili sa Haradinajem. Nagovarali su ga da odustane od taksi na šest meseci da dozvoli da se nastave pregovori o širem sporazumu, nudeći mu kao šargarepu ukidanje viza za EU šengen zonu za Kosovo. Haradinaj nije hteo da popusti.

"Hoću priznanje", rekao je Haradinaj prema navodima osobe koja je bila prisutna.

Mnogi posmatrači smatraju da ukoliko Srbija ikad pristane da prizna Kosovo to bi moglo da se desi samo na kraju procesa koji bi ponudio veliku nagradu Beogradu, kao što je to članstvo u EU.

U jednom trenutku Makron je izdvojio Haradinaja da sa njim privatno razgovara, ovaj je ostao pri svom stavu, da traži da prvo Srbija prizna Kosovo.

Konstruktivno u normalizaciji odnosa - kad bi tako bilo

Merkel i Makron su uvideli da nikud to ne ide i zaključili su sastanak, posle koga je kancelarija Angele Merkel izdala zajedničko francusko-nemačko saopštenje u kome se navodi da su se Srbija i Kosovo složile da rade konstruktivno na normalizovanju odnosa.

Samo kad bi tako bilo, navodi autor.

Nije pomenuto da bi dve strane mogle ponovo da počnu svoj zamrznuti dijalog.

Merkel i Makron izgledaju rešeni da nateraju Haradinaja da popusti, i zakazali su još jedan samit sa suprotstavljenim stranama početkom jula u Parizu.

Mogerini nema mnogo da pokaže oko napora koje je do sada uložila u tom procesu, ukazuje se u članku. Kritikovana je što nije mogla da izađe iz zastoja između Kosova i Srbije iako je pokušavala mesecima. Takođe je stvorila problem zbog prihvatanja plana o takozvanoj razmeni teritorija duž etničkih linija.

Iako to neki u Beogradu i Prištini podržavaju, Merkel je duboko protiv jer je zabrinuta da bi se time postavio opasan presedan u regionu sa mračnom istorijom etničkog čišćenja, piše Politiko.

Francuska je u međuvremenu bila mnogo dvosmislenija oko ideje o razmeni teritorija. Makron je uoči samita u saopštenju rekao da oni neće nastojati da nametnu rešenja u regionu i govorio je da nema tabua.

Kao i EU, SAD vrše pritisak na Kosovo da odustane od taksi. Kosovska delegacija sastala se sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom pre samita, i on je ponovio tu poruku. Jedino pitanje oko koga se podeljeni kosovski političari slažu je da SAD treba da bude više uključen u taj proces.

Haradinaj koji se protivi bilo kakvoj promeni granica tvrdio je posle samita da je to pitanje skinuto sa dnevnog reda ali drugi učesnici to demantuju, piše Politiko.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021