Vesti
Politika

Politika: Dijalog na vašingtonskom respiratoru

Da je bilo političke mudrosti, dijalog se ne bi 2011. godine izmestio u Evropsku Uniju iz Saveta Bezbednosti UN, gde bi Srbija svoje državne interese branila uz diplomatsku podršku Rusije i Kine, piše Politika povodom deset godina dijaloga Beograda i Prištine.
Politika: Dijalog na vašingtonskom respiratoru
Ilustracija (Foto Politika)

List navodi da se dijalog koji je trebao da počne rešavanje viševekovnog nesporazuma Srba i Albanaca i koji je krenuo istorijskim sastankom u Briselu, gde su kasnije potpisana dva sporazuma, danas, slikovito rečeno, nalazi na respiratoru. I to više onom vašingtonskom, nego briselskom.

Umesto dogovorenog formiranja Zajednice srpskih opština i početka normalizacije života u južnoj srpskoj pokrajini, razgovori su došli u ćorsokak, gde kosovski premijer Aljbin Kurti najavljuje ujedinjenje Albanije i Kosova, navodi Politika u tekstu pod naslovom “Albanske prevare uz ćutanje i podršku Brisela”.

Da li su deceniju od razgovora Beograda i Prištine pojeli birokrate i skakavci ili se vide istorijske promene, zavisi od toga ko i kako ocenjuje dosadašnji učinak.

Obe pregovaračke strane su nezadovoljne. Beograd zato što kosovski Albanci, bez obzira na to koja koalicija partija bila na vlasti, nisu učinili ništa da sprovedu u delo ono što je u Briselu dogovoreno.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021