Vesti
Politika

„Politički potez i sjajna prilika za foto reportere“

Novinar prištinske RTV 21 Ljeart Hodža kaže da ne očekuje da će, nakon potpisivanja pisma o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije, građani brzo početi da putuju vozom. Do tog momenta, ističe on, ima još mnogo koraka koji koštaju stotine miliona evra.
„Politički potez i sjajna prilika za foto reportere“
Ljeart Hodža (Foto Insajderi)

Hodža je u izjavi za RTV Kim kazao da je ovo politički dogovor od koga građani, nažalost, neće osetiti benefite.

„Ovo je politički veliki potez i sjajna prilika za foto reportere i gospodina Grenela. Istovremeno i za Tačija i Vučića. To za foto reportere izgleda sjajno i to može biti i glavna vest sa ove Minhenske konferencije. Ali to što je potpisano, kao i ono u Briselskom dijalogu i drugim okvirima, do sada nije sporovedeno, daleko od toga. Sumnjam da će građani profitirati od toga u nekom kratkoročnom vremenu tako da treba sačekati da vidimo kako će sve da izgleda“.

Prema njegovim rečima, postojeća železnička mreža i prateća infrastruktura nisu na tom nivou da bi dogovor mogao biti brzo realizovan.

„Nećemo skoro videti ljude da putuju železnicom niti će biti neke robne razmene, pošto je ovo što je potpisano samo pismo o namerama a do sporazuma ima još nekoliko koraka. Meni se čini da niko od ovoga neće da profitira mnogo. Dugoročno, možda preko IPA fondova EU koji će se i onako narednih godina koncentrisati na regionalne projekte, ne za svaku državu posebno, možda će se u tom projektu naći i neki koji će da obnovi tu puteve i železnice. Možda će ovo biti početak nekog projekta koji će da finansira međunarodna zajednica, pošto sumnjam da i Kosovo i Srbija imaju i te pare i tu želju da investiraju stotine miliona na povezivanju između Beograda i Prištine“.

Za sada je, kaže on, ovo samo politički akt.



Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020